изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:02 EEST
ДКЕВР: СВОБОДНИЯТ ПАЗАР НА ТОКА МОЖЕ ДА ПОЕВТИНИ ВОДАТА В ДОБРУДЖА    
ИкономикаПроблемите с високата цена на водата в Добруджанския край може да се решат с излизане на свободния пазар на електроенергията. Това заяви Илиян Илиев от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране на изнесеното във Варна заседание на регулаторния орган.

Той посочи, че от 1 август  електроенергия със средно високо напрежение може да се договаря с търговци, които не са сред т.нар. "монополисти". Специално за Добричко, където водата е на голяма дълбочина и 98% се добива помпажно, разходите за ток може да поевтинеят  значително. Като пример от ДКЕВР дадоха „Софийска вода“, която е стопила разходите си с 25-30% за ток, като е договорила доставки на електроенергия на свободния пазар с търговци от региона.

Цената на водата за потребителите няма да бъде увеличена в близките 1-2 години, стана ясно още на заседанието на ДКЕВР във Варна. Стойността й е обвързана с качеството на услугата. Нашата задача е да следим за социалната поносимост на цената. След като няма рязко скачане на тока, няма неизбежна причина водата да поскъпне, заяви Илиев във Варна. Според експерта, необмислените инвестиции може да доведат до скок на таксите за живителната течност.

Илиев обясни, че не може да се прогнозира колко ще струва тя след 10 години например. Според закона обаче водата не може да бъде над 4% от средните доходи на населението. Специално за Варненския регион, според Илиев, загубите в преносната мрежата не водят до голямо оскъпяване за крайния клиент. Колегата му Милена Миланова припомни, че се работи по генералните мастер-планове за различните региони, всеки от който има своя специфика. На тяхна база операторите ще изготвят бизнес планове и ще може да се  инвестира разумно. Такава била стратегията  на Световната банка, за максимално усвояване на европейските средства, плюс държавно и общинско дофинансиране. Миланова напомни, че водните дружества в повечето случаи са оператори, но понякога са и собственици на водопреносните мрежи. "Това не е добре, тъй като трябва да се избегне приватизацията им", коментира тя. НДТ

 


Сходни връзки

ДКЕВР: СВОБОДНИЯТ ПАЗАР НА ТОКА МОЖЕ ДА ПОЕВТИНИ ВОДАТА В ДОБРУДЖА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди