изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:36 EEST
ВАРНЕНСКИ ФИРМИ ЩЕ РЕМОНТИРАТ ПАРКА В ДОБРИЧ    
НовиниПо проекта ще се изгражда скейтпарк и ледена пързалка

Предстои да бъде подписан договорът с избрания изпълнител за реконструкцията на градския парк в Добрич, след като не е имало обжалвания на процедурата за избор на изпълнител, съобщи заместник-кметът на Добрич Надежда Петкова. Определена е и фирмата, която ще извършва строителния надзор. Това ще даде възможност да започне строителството, което трябва да приключи до 30 юни 2014 г.

Строителните работи в парка ще се извършват от ДЗЗД „ПИ ЕС – ПИ ЕМ 2013”, което е обединение от „Пътстрой Варна” ЕООД и „Пътища и мостове” ЕООД.

Проектът за реконструкцията на парка е на стойност 5 милиона лева и е по оперативна програма „Регионално развитие“. Дейностите включват подобряване условията за прекарване на свободното време, спорт, отдих и туризъм в парка, който е един от най-старите и красиви в страната.

Създаден е през 1867 година и е сред петте най-стари градски паркове в страната и представлява паметник на градинското парково изкуство. Проектът бе разработен от консорциум „Архитекти за Добрич”, който спечели организиран от общината конкурс.

Предстои да бъдат реновирани около 230 кв. м паркова площ като ремонтните работи ще обхванат четирите части на езерото. Едната от тези части се предвижда за ледена пързалка. Планирано е изграждане на нови зони - скейтпарк, арт площад, рок сцена, водна серпентина с водопад и др. В обхвата на проекта попада и мемориален комплекс „Хан Аспарух", за който е предвидено художествено осветление. Ще бъдат доставени и монтирани съоръжения за фитнес на открито, пейки, фонтани, осветителни стълбчета, прожектори и други елементи на парковото обзавеждане. В рамките на проекта ще се преасфалтират всички алеи с обособяване на велотрасета. Ще бъдат ремонтирани мостовете, предвижда се затревяване на зелените площи, нови широколистни и иглолистни дървета и много градински растения. Това е само първият етап с гарантирано финансиране.

Схемата на оперативната програма предвижда при всяко освобождаване на финансов ресурс в следствие на проведени процедури или в самата оперативна програма, договорът да бъде анексиран и да се изпълнят част от десетте допълнителни обекта, които община Добрич е заявила в МРРБ. Това са Улица „Ген. Колев", Арт площад, Градина „Романтика", Паркови алеи етап I и II, Централна алея спортна зона „Простор", Трасе за екстремно колоездене, Многофункционални игрища и Футболно игрище. Сумата за тези обекти също е 5 милиона лева.

Градски парк "Св. Георги" е една от най-старите градини в страната и е паметник на градинско-парковото изкуство. Някога там е била махалата Карабоклука. НДТ

 


Сходни връзки

ВАРНЕНСКИ ФИРМИ ЩЕ РЕМОНТИРАТ ПАРКА В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди