изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:05 EEST
Орешарски: Даваме условен старт на ”Южен поток”    
Икономика България свали близо двойно лихвата по кредита, който ще ни отпусне "Газпром" за строителството на газопровода "Южен поток". Тя ще бъде 4.25% за кредит от 620 млн. евро за срок от 22 г.  От 2018 г. страната ни ще получава дивидент от проекта в размер на 715 млн. лв. 50% от капацитета на тръбата ще може да се ползва и от трета страна.

Повече от 4 часа продължиха преговорите с шефа на "Газпром" Алексей Милер, който пристигна днес в България.

Предишните договорености за кредита бяха за 8% годишна лихва.

Проектът ще бъде финансиран от "Газпром", а заемът ще бъде връщан от транзитните такси. Финансирането ще бъде със 70% заемен и 30% собствен капитал. България няма да предоставя държавна гаранция за проекта.

Българската страна ще започне да получава дивидент от проекта "Южен поток", когато бъде запълнен капацитетът на тръбата или през 2018 г. Той ще бъде в размер на 715 млн. лв. годишно, обясни Стойнев (вероятно става въпрос за дивидента на цялото дружество, където БЕХ и Газпром имат равно участие - б. ред.).

"Днес можем да дадем условен старт на един изключително важен за Русия, България и Европа проект – "Южен поток". Това е най-големият проект,  осъществяван на наша територия. Ще съдействаме за реализацията на този проект", заяви министър-председателят Пламен Орешарски, цитиран от "Фокус".

Днес отбелязваме едно знаменателно събитие. Започваме строителството на българската част от газопровода „Южен поток”. Проектът „Южен поток” днес е най-важният елемент от енергийната сигурност на целия европейски континент. Доставките на газ ще се осъществяват пряко от Русия за България и от Русия за Европейския съюз, като се изолират транзитните страни”, каза на свой ред Алексей Милер.

Днес бяха доуточнени основните параметри на проекта. Българската страна няма да инвестира нито лев в този проект, добави Орешарски.

Този проект създава предпоставки за по-евтин газ на българските производители. Това ще подобри тяхната конкурентоспособност”, посочи той.

Очакваните приходи за периода 2013-2043 г. от „Южен поток” се равняват на 2,8 милиарда евро, които ще влязат в бюджета на България, обяви пък министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Голяма част от работата ще се извършва от български фирми, ще се създаде заетост. Ще има работа за български компании, които са в тежко положение”, каза Драгомир Стойнев, цитиран от БГНЕС.

Доставките на газ през „Южен поток” за българските потребители ще се извършват при по-ниски цени, потвърди и Алексей Милер. Той добави, че консуматорите в България ще получат първия газ по „Южен поток” през декември 2015 г.

"За България това са 3,5 милиарда евро като преки инвестиции, повече от 2 000 нови работни места за висококвалифицирани специалисти”, заяви Алексей Милер.
http://banks.dir.bg
 


Сходни връзки

Орешарски: Даваме условен старт на ”Южен поток” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.03 секунди