изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:38 EEST
Дянков прибрал камериерка и коневъд в МФ    
НовиниКоневъд, помпиер, камериерка, тракторист и дивечовъд се появили като щатни длъжности в Министерството на финансите (МФ) по времето на Симеон Дянков. Това обяви от парламентарната трибуна настоящият финансист №1 Петър Чобанов.

Той се включи вчера в дебатите по формиране на комисия в НС, която ще рови около всички случаи на „грубо партизирано кадруване” по времето на кабинета „Борисов”, станали известни като назначенията на „калинки” в администрацията. По думите на Чобанов несвойствените за министерството длъжности били разкрити в резултат на „гениалната” административна реформа на Дянков. Това станало със закриването на Агенцията за икономически анализи и прогнози и вкарването на ловното стопанство „Кричим” под шапката на ведомството. Така всички служители, поддържали двореца и околността, били прехвърлени на щат към МФ. Чобанов разкритикува и друг модел на управление при предшественика си. „В министерството имаше номинална позиция „началник кабинет”. Тя реално се изпълняваше от приближена на Дянков девойка, която дори нямаше необходимото образование, когато започна да изпълнява тази толкова отговорна длъжност. Но това не й пречеше да тропа с крак и да крещи на директори с 30 г. стаж в МФ”, не скри възмущението си Чобанов. Като пример за мащаба на назначенията тип „калинки” той посочи, че по времето на Дянков едва 13% от новите служители в министерството са започнали работа след конкурс. Според него така на практика много хора влизали през страничния вход на всички етажи в администрацията.Всички спорни кадри, назначени по времето на ГЕРБ, ще бъдат извадени на светло от 8 депутати от всички парламентарни групи, реши НС. Формираната по предложение на лидера на ДПС Лютви Местан комисия ще работи в продължение на 2 месеца, а неин председател ще бъде Таско Ерменков от БСП. По време на дебатите той обяви, че 4/5, или 2240 от всички 2800 назначения в централната администрация при кабинета „Борисов” са били направени без конкурс. „Срамният кръстоносен поход на „калинките” обиколи държавата. Калинка по калинка вир, а сладката държавна служба – язовир”, описа Ерменков принципа, по който били избирани хората на държавна служба. Четин Казак от ДПС, който също бе избран за член на комисията, пък показа папки с документиот които става ясно, че куп назначения по места са били правени по предложение на партийните структури на ГЕРБ. „Винаги е имало политически назначения и ще има, но в такива мащаби, по такъв брутален и тотален начин, по който ставаше в управлението на ГЕРБ, не е имало и се надявам никога повече да няма”, заяви Казак. Колегата му от БСП Борислав Гуцанов пък настоя новата комисия да установи дали кадровите смени са били причина за срива в икономиката. „Кой си играеше със съдбите на хората през последните четири години, кой влизаше по къщите им”, попита Гуцанов, който наскоро осъди държавата в Страсбург заради шумния му арест в дома му по времето на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов.Според Йордан Цонев от ДПС бившият МВР шеф също е пример за калинка в управлението заради „образованието си на физкултурник”.
Местан: Само жълта метла не е имало
„През различните периоди на прехода се изредиха различни цветове метли. Има само едно малко изключение – с идването на власт на НДСВ, на царя, предвид по-особената култура, която носи този човек, България не изживя жълта метла.” Тази равносметка направи вчера лидерът на ДПС Лютви Местан при дебатите в НС за създаването на комисия, която ще установява партийното кадруване в администрацията по времето на ГЕРБ. Той уточни, че и при кабинета „Станишев” не е имало чистка в администрацията, но причината била, че двете партии от предходното правителство – НДСВ и ДПС, бяха коалиционни партньори на червените. Според Местан обаче по времето на своето управление ГЕРБ са използвали по порочен начин чиновническия апарат за партийно строителство. „Те допуснаха смесване на партийното с държавното начало”, коментира той. Лидерът на ДПС изрази надежда, че след като новата комисия в НС за „калинките” приключи работа, никое управление в бъдеще няма да си позволи подобни практики при назначенията в администрацията.
http://www.monitor.bg
Разрушаването на науката – малоумието удържа пълна победа
Дянков на прокурор за здравните вноски
Симеон Дянков е бил “отклонен” от следване за... слаб успех!
Докато Дянков предлагал “постна пица”, чиновници прибирали тлъсти бонуси
Миланов: 5-ма с Дянков извършиха престъплението
 


Сходни връзки

Дянков прибрал камериерка и коневъд в МФ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди