изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:04 EEST
Разработват хард дискове с хелий    
По света Компанията Western Digital разработва ново поколение от хард дискове (HDD), изпълнени с хелий вместо с обикновен въздух. Новият твърд диск за сървъри е херметически затворен, като по този начин не се позволява проникване на влага и мръсотии, а това повишава надеждността, дори при работа на дисковете и в абразивни и негостоприемни среди.

Хелият е вторият най-лек и вторият най-разпространен химичен елемент в наблюдаваната Вселена след водорода. Хелият има много по-малко съпротивление в сравнение с въздуха и е напълно инертен, което ще позволи на компанията да създаде дискове с повече магнитни пластини. В момента техния брой е пет, но новата технология ги увеличава до седем. По такъв начин дори без увеличаване на плътността на запис, общият капацитет на хард дисковете може да се увеличи с около 40%.

Освен това подобни устройства консумират по-малко електроенергия, те са по-студени и вероятно ще имат по-дълъг живот. Хелиевите HDD са също така водоустойчиви, което ги прави по-подходящи в някои центрове за данни. Благодарение на тази иновация те ще работят по-безшумно от стандартните модели и ще намалят производствените разходи, ракриха още от Western Digital.

Първите твърди дискове с хелий на компанията ще са с капацитет от 6 терабайта. Няколко ключови клиенти вече тестват устройството, включително HP за нейните сървърни продукти, както и Huawei и CERN. По-рано от Western Digital бяха подчертали, че преди нито една компания не е могла да разработи технология, позволяваща да се осигури необходимата херметичност, именно по тази причина досега не е използван хелий.

В края на април Western Digital официално представиха своя първи хибриден SSHD твърд диск, който съчетава предимствата на традиционните HDD, с тези на по-бързите SSD модели. Името му е WD Black и се отличава с ултратънките си размери, като дебелината му е едва 5 мм.

През май компанията Hitachi Global Storage Technologies (Hitachi GST), собственост на Western Digital, съобщи, че разработва твърд диск с дебелина 9,5 мм и рекордна плътност на записа на данни. Новият модел Travelstar 5K1500 е първият по рода си 9,5-мм твърд диск за портативни устройства с капацитет 1,5 терабайта, поясниха от производителя.

През септември Western Digital пък потвърдиха, че са се съгласили да закупят компанията Virident Systems за 645 милиона долара в брой. Тази сделка вероятно ще се окаже добър ход, тъй като ще позволи на корпорацията да увеличи количеството флаш памет устройства, които в момента предлага на пазара. Това е втората значима сделка, която Western Digital правят през последните няколко месеца, след като през юни компанията се съгласи да закупи Stec Inc., която разработва решения в областта на съхранението и обработката на информация с използване на SSD дискове. Сделката бе 340 милиона долара в брой. http://www.dartsnews.bg
 


Сходни връзки

Разработват хард дискове с хелий | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди