изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:30 EEST
ВТОРИ ВЕЛИК СЪБОР НА АСОЦИАЦИЯТА НА БЪЛГАРИТЕ ПО СВЕТА    
ОбществоВТОРИ ВЕЛИК СЪБОР НА АСОЦИАЦИЯТА НА БЪЛГАРИТЕ ПО СВЕТА се проведе от 1 до 3 ноември 2013 г.

Първият велик събор на АБС се провежда във Варна през 2008 г. Тогава се приема решение Варна да бъде столица  на българите по света. На втория велик събор се отчете дейността на ръководните органи. В неговата работа участваха над 700 делегати и гости от 34 страни и България. Делегати и гости споделиха въпроси, които вълнуват. Така представителят на българите от западните покрайнини отбеляза, че откакто се въведе цифровата телевизия, те не могат да я гледат. Това също се отнася и за Македония. Посочено беше, че българите в Западните покрайнини от 120 хиляди сега 20 хиляди. Тези факти говорят каква е им съдбата. Академик Григор Велев посочи, че във времето между двата събора е изпратил 25 документа с предложения до всички български правителства, но за съжаление не е получил отговор на нито един от тези документи.

        Интересно беше изказването на Николай Миркович - представител на банатските българи в Румъния. Той е генерал от запаса и народен представител в Румънския парламент. Сподели факта, че при честването на 275 години от създаването на българската емиграция са изпратени  покани до българските институции за участие в тържеството, от България присъствал само зам.-ръководителят на Държавната агенция за българите в чужбина, докато от Румъния - двама министри и десетина народни представители. Това говори за отношението на Майка България към нейните чеда, които са вън от България. Той отбеляза, че по линия на Европейския съюз за периода от 2014 до 2020 година се отпускат 58 милиарда долара за Дунавския регион и нашите правителства да ги използват рационално.

        Бяха избрани нови ръководни органи. За нов председател на АБС беше избран Кирил Йорданов - бивш кмет на Варна. Той отбеляза, че членовете на АБС очакват от новото ръководство подобряване на взаимоотношенията с българските институции за защита на правата на българите, опазване на българските войнишки паметници, за български училища в чужбина.

          Вторият велик събор прие обръщение до Народното събрание да бъде възстановено българското гражданство на българите от Западните покрайнини, както това е направено в Полша за 6 милиона поляци, които живеят В Западна Украйна. Има и искане за канонизиране на Кан Кубрат и за създаване на български училища, там където са необходими.


Тодор НЕНОВ

 


Сходни връзки

ВТОРИ ВЕЛИК СЪБОР НА АСОЦИАЦИЯТА НА БЪЛГАРИТЕ ПО СВЕТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди