изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:20 EEST
Турция освобождава кюрдските затворници    
По света Турция е готова да обяви амнистия за кюрдски затворници в името на примирието между Анкара и Кюрдската работническа партия (ПКК).

Това заяви премиерът Реджеп Ердоган в Диарбекир при срещата си с председателя на регионалното правителство на иракските кюрди Масуд Барзани. „Ние дадохме дума да премахнем политиката на асимилация от нашата страна и го направихме. Ние дадохме дума да закрием кюрдския проблем в Турция и ще го направим”, посочи Ердоган.

"Няма място за дискриминация в нова Турция. Кюрдите, арабите, турците, алеуитите, сунитите, шиитите, жените – независимо дали са забулени или не, всички са граждани първа категория", добави още той. В изказванията след разговора си двамата заявиха, че срещата им е "историческа" и би била невъзможна преди 15-20 години.   http://www.novinar.net

Ердоган зове кюрдите да подкрепят мира



урският премиер Реджеп Ердоган настоятелно прикани кюрдската общност в страната да подкрепи буксуващия мирен процес с бунтовниците от Кюрдската работническа партия (ПКК).

„Мирният процес ще се развива с подкрепата на моите братя от Диарбекир”, заяви Ердоган пред няколко хиляди души в главния кюрдски град в югоизточна Турция и в присъствието на пристигналия на посещение президент на кюрдския автономен район в Ирак Масуд Барзани.

Ердоган призова да се сложи край на конфликта, който от 1984 г. е взел близо 45 000 жертви, и увери кюрдите, които в Турция са между 12 и 15 милиона, че всички са "граждани първа класа".

„Няма място за дискриминация в нова Турция. Кюрдите, арабите, турците, алевитите, сунитите, шиитите, жените – независимо дали са забулени или не, всички са граждани първа категория”, каза премиерът, цитиран от АФП.

Барзани също се обърна към събралите се с думите: „Моето искане към братята кюрди и турци е да подкрепят мирния процес”. Започналите преди година мирни преговори между Анкара и историческия водач на ПКК Абдула Йоджалан в момента са в мъртва точка.  http://btvnews.bg/

 


Сходни връзки

Турция освобождава кюрдските затворници | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди