изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:26 EEST
СРЕЩА НА ПОСЛАНИК ПЛУГЧИЕВА С КМЕТА НА ШАФХАУЗЕН    
По света       Перспективите  за по-нататъшно развитие на сътрудничеството между Добрич и Шафхаузен са обсъдени от  посланичката на България в Берн Н.П.Меглена Плугчиева и кмета на швейцарския град Томас Фойрер За състоялата се на 13 ноември среща в Шафхаузен  и разговорите между тях информира вестник „Шафхаузер Нахрихтен”.

Поводът за посещението на българския дипломат е неотдавнашното награждаване на Барбара Геринг със званието „Почетен гражданин на Добрич” за дългогодишния й ангажимент при осъществяване на проекта за изграждане на Зоопарка в Добрич. „Една такава дейност действително на пръв поглед не звучи героично, но зад това се крие много повече – споделя посланик Плугчиева.-  Ако си представи човек ситуацията в нашата страна преди 17 години, скоро след падането на комунизма, както и различията в манталитета, ще разбере колко трудно е при тези условия да се реализира един такъв впечатляващ проект.”

      Важна тема в разговорите по време  на срещата са възможностите за продължаване и активизиране на контактите между Шафхаузен и Добрич. Според българския посланик добра предпоставка  е дългогодишното сътрудничество между двата града – освен  проекта за Зоопарка, пример за това е и приключилото наскоро болнично партньорство. Единодушно с кмета на Шафхаузен изразили становище, че не е възможно да се очаква сключване на  формално партньорство, като е при градовете от ЕС, както и финансов ангажимент. „Става дума по-скоро за  културен обмен – защото с политика не може да се прави култура, но с култура може да се прави добра политика.”- заявила Меглена Плугчиева. На свой ред Томас Фойрер изразил готовност да посрещнат наш ансамбъл в Шафхаузен, ако е на турне в Швейцария. Друга възможност според посланика е обмен на ученици с Езиковата гимназия. Като пример за двустранното сътрудничество тя даде откриването на технически панаир в Цюрих на 12 декември с участие на български и швейцарски фирми.

         По време на срещата  е потвърдено следващото посещение от Добрич в Шафхаузен. На 3 март кметът на Добрич Детелина Николова ще участва в честването на националния празник на България в посолството в Берн, като ще гостува и в Шафхаузен. На свой ред кметът на Шафхаузен г-н Фойрер е поканен да посети България.
Елена Бъчварова

 


Сходни връзки

СРЕЩА НА ПОСЛАНИК ПЛУГЧИЕВА С КМЕТА НА ШАФХАУЗЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди