изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:11 EEST
В Париж се стреля, полицията е на крак    
По светаВъоръжен с пушка помпа мъж нахлу в помещение на френския в. "Либерасион" в Париж и откри огън, като рани тежко фотограф, а после избяга. Малко по-късно е имало стрелба и пред централата на банка "Сосиете женерал", а шофьор е взет за кратко за заложник.

Стрелбата в редакцията на френския вестник е станала тази сутрин в 10.15 ч. местно време. Въоръженият мъж е влязъл в помещението и е открил огън, предаде Би Би Си.

Пострадалият фотограф е на 27 години. Той е прострелян в гърдите и в ръката. Състоянието му е тежко и има опасност за живота му, съобщават АП и Ройтерс, цитирани от БТА.

Редакторът от "Либерасион" Фабрис Русло описа нападателя като мъж на 40 години с много късо подстригана коса. Той е открил огън без да каже нито дума.

Смята се, че същият нападател е открил 90 минути по-късно стрелба и пред централата на банка "Сосиете женерал" в парижкия бизнес квартал "Дефанс". След това нападателят спрял лек автомобил и заставил шофьора да го закара до булевард Шанз-елизе, съобщи ДПА. Там стрелецът слязъл и избягал.
За последно мъжът е бил забелязан в 12 ч. местно време да влиза в метростанция.

Шофьорът описал пред полицията въоръжения мъж и описанието съвпадало с кадри от охранителни камери, направени в централата на "Либерасион". Според френско радио издирваният е 40-45 годишен, облечен с яке с качулка в цвят каки, със светли дънки и каскет. На рамо носи спортна чанта. Освен пушка, вероятно има и гранати, предаде "Фокус".

Вижте снимки от стрелбите в Париж>>

Заради двете стрелби мерките за сигурност в Париж бяха затегнати. Около централите на големите медии бяха разположени полицейски части. В издирването на стрелеца са включени и хеликоптери.

В редакцията на "Либерасион" пристигна френският вътрешен министър Манюел Валс. Той увери хората там, че полицията ще направи всичко по силите си да залови опасния престъпник.
Подобни уверения направи и министърът на културата и съобщенията Орели Филипети. Тя добави, че за първи път се организира подобно нападение срещу френска медия.

В петък сутринта въоръжен мъж нахлу в помещение на информационната телевизия BFMTV в Париж, отправи заплахи към журналистите и избяга.

На пресконференция Манюел Валс не потвърди категорично, че нападението в петък и днешните са извършени от един и същи човек, но каза, че полицията съпоставя фактите.

Главният редактор на "Либерасион" Никола Дьомора заяви, че персоналът на изданието е травматизиран от атаката и се оплака от нивото на насилие срещу медиите.

Премиерът Жан-Марк Еро осъди нападението и подчерта, че това е невъобразима атака срещу един от стълбовете на френската демокрация - свободата на словото.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

В Париж се стреля, полицията е на крак | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди