изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:31 EEST
Строим мост с ВЕЦ с пари от Китай    
КитайБългария ще търси възможности за изграждането на хидросъоръжение с мост при Никопол - Турну Мъгуреле с китайски инвестиции.Това обяви премиерът Пламен Орешарски, който участва в икономически форум на страните от Централна и Източна Европа и Китай в Букурещ. Той се уговорил с румънския министър-председател Виктор Понта да преговарят с китайския си колега за привличане на инвеститори в общия българо-румънски проект за изграждане на ВЕЦ и мост.

Идеята е съоръжението да се строи на концесия, за да не бъде ангажиран публичен ресурс. Този проект не е евтин и не можем да отделим бюджетни средства, каквито нямаме, обясни Орешарски.Относно изграждането на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй” с реактор от американската компания „Уестингхауз” пък премиерът увери, че това не е самоинициатива на икономическия министър. Подготовката за този проект беше стартирана от предходното правителство, а сега получаваме упреци, че нещо сме продължили, възмути се Орешарски. Той допълни, че правителството ще обмисля дали да бъде обявен конкурс за този проект, но на него му се искалов ядрената енергетика да има диверсификацияи да няма само един доставчик и един оператор.Въпросът не е предрешен. Предстои дълъг път за този проект, каза Орешарски и добави, че за 8-и ядрен блок не се мисли. Предстояло да се свърши още много работа, включително лицензиране на площадката. На среща в понеделник вечерта премиерът поиска от Понта Румъния да стартира възможно най-скоро процедурата по ОВОС за 7-и блок на „Козлодуй” предвид намеренията на България за изграждане на нови мощности. Относно арбитражното дело с руснаците за АЕЦ „Белене” Орешарски припомни, че и то е наследено от предходното правителство. Ще се опитаме да излезем от тази ситуация, посочи премиерът. Той подчерта, че Словения, България и Унгария ще подготвят обща позиция пред ЕК за газопровода „Южен поток”.По време на форума стана ясно още, че страната ни ще търси китайски инвестиции и за изграждането намагистрала „Черно море” и тунела под ШипкаОрешарски и Понта се договориха още двете правителства да проведат съвместно заседание през февруари 2014 г. в София. На него ще бъде поканен и сръбският премиер Ивица Дачич. Целта е да се постигне по-добра координация по проекти по Дунавската стратегия. На заседанието ще бъдат обсъдени и общи мащабни енергийни проекти, за които да бъдат привлечени и китайски инвеститори.Орешарски и Понта набелязаха и мерки, така че корабоплаването по Дунав да стане целогодишно. Те се договориха да бъде преразгледано споразумението от 1995 г. за драгиране. Освен това ще бъдат купени 5-6 плавателни съда, които да разчистват реката и да позволяват корабите да плават по нея независимо от сезонните промени.България и Румъния изживяха своето детство в ЕС, когато взаимно си доказваха кой е по-добър, отбеляза Орешарски пред румънския премиер.Председателят на Камарата на депутатите в румънския парламент Валериу Згоня пък му обеща съвместните проекти между двете страни да се разглеждат бързо и с предимство.Министърът на земеделието Димитър Греков, който също участва в срещата, предложи от своя страна България и Румъния да създават съвместни тържища на производители. Така двете страни нямало да се конкурират с продукцията си и щели да запазят конкурентоспособността си на европейските и световните пазари.
Изнасяме детски пюрета и царевица
Да се създадат съвместни предприятия за преработка на българска земеделска продукция за износ са обсъдили на срещата си вчера премиерът Пламен Орешарски и китайският му колега Ли Къцян.Сред продуктите, които биха могли да бъдат изнасяни за Китай, са детските пюрета, стана ясно след разговора. Пекин се интересувал и от наша царевица. Земеделският министър Димитър Греков посочи, че вече са изнесени първите 500 тона за натам. Китай иска да изгражда и линии за високоскоростни влакове в страни от ЦЕК, обяви още Орешарски след срещата. Първият проект бил за скоростна линия между Сърбия и Унгария. Страната ни все пак била предпазлива към идеята, защото ставало въпрос за много скъпи проекти.
Пекин иска наше мляко
Китай иска да внася българско кисело и прясно мляко, каза председателят на Българо-китайската търговска камара Виктор Азманов.Според него настоящият икономически форум отваря възможността за подписване на „млечна” спогодба. Румъния вече имала подобно споразумение. Секторите у нас, които могат да привличат китайски инвестиции, били инфраструктура, енергетика, високи технологии и земеделие. От наша страна били предложени над 20 проекта.Обещаните 10 милиарда долара задгранични инвестиции от Пекин били по нисколихвена кредитна линия на Ексимбанк. Проблемът обаче бил, че китайската страна иска държавни гаранции. Според Азманов вече има разбиране от Китай, че такива гаранции не е възможно да се предоставят от страни -  членки на ЕС. Новото ръководство на Китай обещало още по-големи инвестиции в чужбина за следващия период, като всички щели да бъдат приятно изненадани.Това е третият поред подобен форум, надяваме се следващият да е в България, коментира Азманов. Тази година фокусът бил насочен към транспортни жп проекти за високоскоростни влакове. В Румъния и Унгария китайски телекомуникационни компании пък искали да изграждат 4G мрежи. По отношение на китайските инвестиции северната ни съседка поставила условие за разкриване на нови работни места – например срещу вложени 300 млн. евро те да са поне 300.
http://www.monitor.bg
 


Сходни връзки

Строим мост с ВЕЦ с пари от Китай | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди