изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:51 EEST
"РЕЛИКВИТЕ НА КАЛИАКРА" ГОСТУВА В ШУМЕН    
КултураИзложбата „Реликвите на Калиакра” ще гостува от 2 до 30 декември на Шуменския музей, съобщи директорът на музея в Каварна Дарина Мирчева.  В експозицията са включени 250 от знаковите находки, открити при археологическите проучвания на нос Калиакра през последните 10 години.

Сред експонатите са уникалният пръстен – убиец, със специална кухина за скрита отрова от края на 14 век, както и напълно запазен кръст-енколпион с изображение на Богородица. Намереният кръст-енколпион е изключително фина изработка. На него се вижда лицето на Света Богородица, детенцето в ръцете й  - т.нар. сцена „Умиление", в която тя е наклонила главата си към бебето Христос, и е представена в цял ръст с дълга роба. Находката е прекрасно запазена - кръстът-енколпион е цял, с двете части и мястото, където са стояли светите мощи, с частта, за която се е хващала самата огърлица. Той е бил носен на врата, очевидно от висш свещеник. Това е един от най-ранните кръстове, откривани досега на нос Калиакра. По начина на изработка и по познатите подобни модели може да се съди, че е един от луксозните и че датира от периода края на 11 век - началото на 13 век. В изложбата са подредени украшения и накити, керамика, монети, сечени от местни владетели и други материали. Подбраните експонати потвърждават, че през Средновековието Калиакра е столица на Добруджанското деспотство, важна средновековна крепост и значим пристанищен град на Черноморието, изключителен култов център.

За 10-те години, откакто крепостта се проучва, са открити над 1 000 находки, всяка от които е уникална. Само през това лято откритията са 105, от които 42 са монети.

През следващата година изложбата „Реликвите на Калиакра” ще гостува на над 20 общини в страната, каза кметът на Каварна Цонко Цонев. НДТ

 


Сходни връзки

"РЕЛИКВИТЕ НА КАЛИАКРА" ГОСТУВА В ШУМЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди