изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 04:21 EEST
Опасна течност за чистачки залива пазара    
Новини  Приятел спрял при катаджия, без да му вдига палката. Търсил помощ - очите му сълзели, виждал като през мъгла, станало му лошо, зашеметено и едва държал правия път. Детето му на задната седалка имало същите симптоми. “Зле ни е”, рекъл на полицая през прозореца и се отпуснал назад.

Униформеният отворил вратите, издърпал двамата навън и ги подпрял на колата: “Дишайте дълбоко”, казал той и им ударил по две-три плесници. Когато човекът и синът му се съвзели, катаджията поискал да види течността за чистачките. На бутилката показал надписа метанол и посочил 2 знака - с пламък, че е лесно запалим, и с череп с кости. “Това значи, че е токсичен при поглъщане, токсичен при контакт с кожата, токсичен при вдишване.” Спестил си някакви стотинки, може и лев-два да са, ама виж каква беля можеше да стане с теб и малкия в колата”, казал полицаят. Това бе първата пътна помощ и академична лекция, която за 30 години шофиране чух на пътя от катаджия”, рече човекът.” Обещах да разкажа историята му за поука и на другите.

Оттогава за чистачките наливам течност без стряскащи надписи и знаци, тоест течност от етанол.

Но гаранция няма и случаят може да сполети всеки шофьор. Бегла обиколка на търговските вериги у нас показва, че по магазините през зимата винаги продават на
промоция чиста отрова - течност за чистачки от метанол.

От нея можеш да ослепееш, да се натровиш, да умреш. А на нашия пазар 2/3 от течността за чистачки е с опасния метанол.

В страните от ЕС я забраняват. Миналата година Финландия забрани със закон да се продават в магазините химикали, които са с непосредствен токсичен ефект и съдържат над 3% метанол.

И в Полша през месец май приеха наредба, с която се забранява продажбата на продукти за широко потребление, съдържащи над 3% метанол, а течностите за чистачки изцяло попадат в тази категория.

У нас, вместо да се приложат добрите европейски практики, я пускат на промоция. Справка по магазините показва, че тази отровна течност, която се диша в
купето на колата, се продава два пъти по-евтино от безопасната етанолова течност.

Всъщност в страните на запад от нас никой не предлага метанолова течност за чистачки.
По закон на бутилката задължително трябва да се изпише, че течността е от метанол, но производители и търговци масово “забравят” да го правят. Все пак на етикетите има и друг ориентир:

Пиктограма с пламък, която означава “силно запалими течност и пари”, което може да увреди очите. Изследвания сочат, че трайната интервенция може да доведе до загуба на зрението.

Втората задължителна за етикета пиктограма с череп и кости предупреждава, че метанолът е токсичен при поглъщане (30-50 мл водят до смъртоносно натравяне), токсичен при контакт с кожата ( наливайте течността винаги с ръкавици, за да се предпазите от изгаряния и екземи) и токсичен при вдишване. Последното няма как да се избегне, тъй като при напомпване на течността за стъклата миризмата на течността влиза в купето от вентилационната система на колата, вдишва се от пътуващите и отива там, където не трябва - в дихателните пътища. Оттам поразява първо очния нерв, а после и централната нервна система, обясняват токсиколози.

Има и трета пиктограма. Рисунката  показва нещо като взрив в гърдите. Обяснението към нея е, че “причинява увреждане на органите”.

Но защо в България този знак все още не е въведен като изискване при етикетирането на продукти с метанол повече от 3% обемно съдържание? Да оставим, че на опаковките с метанол трябва да има тактилни знаци, осезаеми при докосване от незрящи хора.

Друга порочна практика е производители и търговци масово да продават бутилките с метанолона течност за чистачки без приспособление за затваряне, недостъпно за деца.
Всички подобни “спирачки” целят да запазят здравето на хората. Защото научният интерес към метанола е провокиран тъкмо от множеството случаи на трудови инциденти и инциденти, свързани с битова употреба на метаноловите продукти - поглъщане, допир с кожата и вдишване на изпарения, от които немалка част са били с летален край - смърт. Днес неговото токсично въздействие върху хората е безспорен факт, но колцина от нас си дават сметка?

Производители и търговци разчитат на невежеството на клиентите и въобще не се притесняват да изписват предупредителните знаци, че метанолът в течността за чистачки е опасен. “Ние първосигнално обръщаме внимание само на цената, а не на опасностите за здравето”, казва специалистът по обща медицина и вътрешни болести д-р Бисер Георгиев.

В интернет има над 100 научни публикации, посветени на токсичността на метанола и вредите върху човешкото здраве при вдишване на изпарения, както и при поглъщане и допир с кожата. В редица научни изследвания са оповестени резултатите от опити с хора и човекоподобни маймуни. Всички категорично потвърждават токсичността и негативното въздействие на метанола върху човешкото здраве, включително и в случаите на вдишване на неговите изпарения. Латентните прояви се отразяват на организма от няколко часа до едно денонощие след контакт с изпаренията на метанола и зависят от човешкия метаболизъм.

У нас като по традиция контролът към ментетата е почти никакъв. Сега етикетът и безопасната опаковка са единствената защита за клиента от отровните метанолови смеси. Вгледайте се обаче в най-масовата стока за автомобилите през зимата - по бензиностанциите, големите търговски вериги, магазините за автокозметика. Навсякъде пробутват “промоционално” отровата, сякаш в бутилките е налята безопасна минерална вода.

Още по-голяма далавера се върти и с интернет търговията на тези продукти, върху които практически няма никакъв контрол. И когато държавата е неспособна да се справи, трябва отново и отново да си припомняме лозунга на Илф и Петров: Делото по спасяването на давещите се е дело на самите давещи се! Сиреч, ако използвате метанолова течност за чистачки, не търсете други причини при пътуване с кола, ако започнете да кашляте и да ви задушава, очите ви се насълзят, получите главоболие, гадене, световъртеж или ви се наруши зрението.   www.24chasa.b

 


Сходни връзки

Опасна течност за чистачки залива пазара | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди