изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:39 EEST
Първанов: Еврокомисията прилага двойни стандарти спрямо България    
Европейски съюз Президентът на България от 2002 до 2012 г. Георги Първанов обвини Европейската комисия, че използва България като „универсален виновник пред брюкселската бюрокрация" и че прилага двойни стандарти спрямо страната.

Критиката на Първанов дойде по време на форум в Перник на тема „Проблемите на демографската политика като важен фактор за устойчивото развитие на България" след реакцията на Брюксел срещу проекта „Южен поток".

Преди ден Брюксел препоръча на страните, договорили се с „Газпром" за „Южен поток", да преразгледат споразуменията си с руската страна.

Георги Първанов бе категоричен, че страната ни има крещяща нужда от проекти като „Южен поток" и АЕЦ „Белене". Той упрекна Брюксел, че не е подкрепил преминаването на „Набуко" през България.

„Защо „Южен поток" - спрете „Северен поток", призова Първанов и изрази недоумение „защо днес всички политици са посърнали и се обясняват, вместо да се обявят срещу двойния стандарт на европейската столица".

Георги Първанов призова в Перник паралелно със стимулите за повишаване на раждаемостта да върви и идеята за отговорното родителство, защото по думите му някои хора превръщат раждаемостта в бизнес. Според Първанов няма по-важна задача от възпитанието и качеството на "човешкия капитал".

Демографската криза е проблем на националната сигурност, а демографската политика е най-значимата тема за успеха на българската нация, каза той на форума "Проблемите на демографската политика като важен фактор за устойчивото развитие на България".

По темата е необходимо провеждането на сериозен дебат, какъвто направихме през 2006 г., допълни Първанов, като отбеляза инициираната тогава Стратегия за демографско развитие на страната. Според него причина за тежкия демографски проблем у нас е абдикацията на държавата от силна и действена демографска политика, като отправи укор в тази връзка към настоящето управление на страната.

Според изнесените данни на форума от 7 560 000 души население в България по официални данни, прогнозите са през 2025 г. населението да намалее до 7 100 000. У нас има висока смъртност, ниска раждаемост и застаряване на населението, каза още Първанов, ката се ангажира с инициирането на конкретни политики.

Кметът на Перник Росица Янакиева, която бе домакин на срещата обяви, че в най-голямата по територия в страната - община Трън, живеят едва 4000 души и в нито едно от 53-те села там няма училище.

Положението е катастрофално в районите като Брезник, Трън и Земен. Там почти няма млади хора. В граничното на Трън село Клисура в Сърбия в едно училище учат 13 деца с 9 преподаватели, единият от които предава на български език. А в трънските села няма нито едно училище, допълни Янакиева. В дискусията по проблема участваха още евродепутатът Ивайло Калфин, писателят акад. Антон Дончев, проф. Кръстьо Петков, екссоциалният министър Емилия Масларова.  http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

Първанов: Еврокомисията прилага двойни стандарти спрямо България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди