изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:26 EEST
Афис: БСП е първа с 22%, ГЕРБ губи привърженици    
Общество БСП е първа политическа сила в момента, сочи новото социологическо проучване на "Афис", цитирано от "Преса". Заявените избиратели на БСП и ДПС продължават да са неизменна величина - около 22% за социалистите и 5% за движението. Подкрепата за ГЕРБ продължава да се топи, сочи представителното изследване, проведено в периода 4-8 декември.

На въпроса "Ако тази неделя има парламентарни избори, за коя партия или коалиция бихте гласували?", 18% (намаление от 1% спрямо септември) от анкетираните са отговорили за ГЕРБ. Увеличение има при Реформаторския блок (от 3 на 5%), 3% вече събира Движение "България без цензура" на Николай Бареков. Именно към тези формаци е отливът от ГЕРБ. 

За "Атака" биха гласували 2% от анкетираните, за "Зелените", НФСБ и ВМРО - по 1%. 4% биха подкрепили партия, излъчена от протестиращите. 4% са дали отговор в графата "Друга партия", 14% са заявили, че няма да гласуват, а 24% са се отбелязавли в графата "Без отговор".

Според изследването, топенето на ГЕРБ има всички шансове да продължи и да се ускори поради специфичната природа на партията на Борисов, която все още остава неразбрана докрай. Тази формация регресира към авторитарен модел, с което си осигури уникално твърдо, но както предстои да видим лесно чупливо единство. Най опасното за нея е, че не може да изпълни предназначението си. А точно това се очертава, след като единствените възможни партгньори от традиционните десни партии й обърнаха гръб през септември, а летните протести й отказаха съюз.

Първият ефект вече е налице. През декември за първи депутати от ГЕРБ се престрашиха да напуснат парламентарната група, с което дадоха знак, че или не очакват скорошни избори или не ги е грижа, дали Борисов ще ги включи в следващите листи, се посочва в анализа на Афис. 

Следва изводът, че едни нови избори обещават ниска избирателна активност, повече депутатски места за сегашните управляващи, разпиляване на гласове към малки партии, които няма да влезат в НС, и в крайна сметка още по-малко хора, които ще се чувстват представени в него.  http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Афис: БСП е първа с 22%, ГЕРБ губи привърженици | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди