изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:51 EEST
Миков пред Синхуа: Износът на селскостопански храни за Китай е един от нашите приоритети    
Китай Председателят на българския парламент Михаил Миков заяви в интервю за китайската информационна агенция Синхуа, че България и Китай трябва да полагат повече усилия за прагматизиране на отношенията си, възползвайки се от добрите двустранни връзки, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

В момента българо-китайските политически и икономически отношения са в изключителен подем, каза Михаил Миков пред кореспондентите на агенцията в София Чън Хан и Мариян Драганов.

Двете страни имат всички предпоставки за много добро икономическо сътрудничество на базата на силно политическо партньорство, но трябва да прагматизират тези отношения, каза Михаил Миков, който от 12 до 17 декември ще посети Китай и ще проведе срещи на високо политическо и бизнес ниво и ще участва в два бизнес форума.

„По време на посещението ми в Пекин, ще бъде подписано споразумение за фитосанитарните изисквания за износ на българска царевица. Износът на селскостопански храни за Китай е един от нашите приоритети," отбеляза Михаил Миков.

България е готова да подпише с Китай споразумение за морско търговско корабоплаване, и „аз вярвам, че съвсем скоро ще бъдат подписани и споразумения за износ на млечни, месни продукти," каза още той.

Михаил Миков допълни, че една от темите на посещението му в Китай ще бъде и откриването на културни центрове на двете страни съответно в София и в Пекин, за да може културите на двете страни да подпомагат изграждането на по-близко приятелство между двата народа.

Той очаква да обмени със своите китайски партньори идеи за възможностите за подобряване на двустранните политически отношения, за създаване на условия за по-добро икономическо сътрудничество и за сътрудничество между общините.

Срещата в Букурещ беше изключително успешна, тъй като бяха приети насоките за развитие на отношенията между Китай и 16-те държави от Централна и Източна Европа, заяви Миков, говорейки за срещата на високо равнище между Китай и тези държави, провела се в румънската столица в края на ноември.

Миков се надява Китай да обърне внимание на развитието на инфраструктурата, свързваща пристанището Солун със страните от Централна и Югоизточна Европа.  България също работи в тази посока, каза той. В процес на изграждане от българска страна е магистрала „Струма", която свързва София с магистрала No 25 в Гърция, която стига до Солун. По този проект е възможно сътрудничество с Китай и Китай ще получи благоприятни условия за ускоряване на неговото изграждане, добави председателят на парламента.

http://www.trud.bg


 


Сходни връзки

Миков пред Синхуа: Износът на селскостопански храни за Китай е един от нашите приоритети | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди