изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:24 EEST
България упълномощи еврокомисар да преговаря за ”Южен поток”    
Европейски съюзДрагомир Стойнев предаде днес в Брюксел официалното писмо, с което страната ни дава мандат на Гюнтер Йотингер, да води преговори с руската страна по предоговарянето на „Южен поток”.

Гюнтер Йотингер обаче отложи за по-късен час срещата си със Стойнев, но българският министър на енергетиката си замина без да изчака.
Срещата е трябвало да се проведе в 08.30 ч., но поради промяна на графика на еврокомисаря Йотингер, е било предложено тя да се състои в 11:30 ч. Програмата на министър Стойнев обаче не позволявала това да се случи и двете страни се договорили за "техническо отлагане на разговорите".

Европейската комисия пое водеща роля по настояване на държавите участнички в проекта след като Брюксел обяви споразумението за несъответстващо на европейското законодателство.
Преди дни ЕК призова междуправителствените споразумения между Москва и държавите от ЕС по газопровода "Южен поток" да бъдат предоговорени, за да бъдат съобразени със законодателството на ЕС.

Комисията уточни, че в противен случай ще бъде принудена да заведе наказателни процедури срещу държавите от ЕС, които са част от трасето на газопровода.

От ЕК настояват:

    различни фирми да са доставчици и преносители на газа
    по газопровода да може да се транспортира и газ на други доставчици
    транзитната цена да се определя от страната, на чиято територия е газопроводът


Очаква се Йотингер да започне преговори от страната на ЕС с Русия в края на следващия месец. Преди това енергийните министри на държавите членки по проекта ще се срещнат отново с комисаря в Брюксел.

България смята, че е постигнала напредък по забележките на ЕК като оставало да се наместят детайли, за които не се очаквали проблеми от българска страна, отбеляза Драгомир Стойнев.
http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

България упълномощи еврокомисар да преговаря за ”Южен поток” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди