изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:38 EEST
Ердоган направил от български имот специален обект    
По светаПодалият оставка заради мегаразследването за корупция в Турция министър на градоустройството и околната среда Ердоган Байрактар е помогнал на строителния магнат Емрула Туранлъ да издейства разрешителните си за строеж върху един от върнатите преди година и 7 месеца български екзархийски имоти.


Това си призна самият Туранлъ в интервю за в. "Хюриет". Но категорично отрече да има нещо нередно в контакта му с Байрактар, даже напротив - компанията на Туранлъ "Ташяпъ" и цариградските българи собственици на имота били ощетени.

Става въпрос за апетитни 60 декара в Шишли - най-престижния истанбулски квартал. Същите, за които председателят на настоятелството на българската православна фондация Васил Лязе твърди, че струват половин милиард долара. И за които той подписа спорен договор с Туранлъ, според който "Ташяпъ" ще вземе 50% от терена и от трите бъдещи постройки.

"Той има познати в държавата. Дори най-горе. За тази работа не е достатъчно само да имаш много пари", обясни Лязе миналия септември пред "Труд" защо именно Туранлъ е избран да строи върху българския имот.

Пред "Хюриет" Туранлъ каза, че се е обърнал към министър Байрактар "заради бюрократичните спънки от страна на общината в Шишли". Градоустройственият план отпреди 30 години не позволявал издигането на високоетажни сгради точно на въпросния терен. И Байрактар осигурил разрешително за презониране като обявява проекта на "Ташяпъ" за "специален обект". Опозиционни медии твърдяха преди седмица, че разполагат с доказателства, че в този случай Байрактар е действал по нареждане на премиера Реджеп Ердоган.

Туранлъ обаче пак роптае, обяснявайки, че  новото разрешително ощетява българската общност, защото дава възможност да се строи само върху 40% от парцела. Върху другите 60% има новоиздигната сграда на кметството на Шишли (на площ от 5 декара), зелени площи и асфалтов път.

"Държавата няма право да присвои дори 1 кв. метър от върнатия на цариградските българи имот, но с видоизменения план разгърнатата площ за строеж по проекта ни се намалява от 1 млн. на 300 000 кв. метра. И ако на това му викате протекция отгоре, евала!", недоволства Туранлъ.

Той смята, че ако трудностите и ограниченията бъдат преодолени, общата му инвестиция на българския имот ще е близо $ 2 млрд.

Без да посочва имена строителният бос признава, че от него са взети неправомерно пари - "ужилен" бил с $ 2,5 млн. под формата на средства за одобрение на новата скица от общината на Шишли.

"Бях принуден да се простя с тези пари, за да тръгне проектът. Вярвам, че макар и късно, справедливостта ще възтържествува. Ако сегашните сгради се раздигат и започна да строя, ще си върна това, което съм похарчил до тук", зарича се Туранлъ.

Шефът на "Ташяпъ", който също за кратко бе в ареста по подозрение в корупция, е категоричен, че ще се бори докрай и няма да се отказва от българския имот. Но очевидно играта загрубявала.

Туранлъ насочва вниманието към проблемите си с разчистването на имота от сегашните сгради. Бизнесменът твърди, че се води дело срещу ръководството на частния университет "Бахчешехир", което отказва да изнесе дейността си на друго място. Председателят на управителния съвет на вуза Енвер Юджел даже поискал $ 10 млн. обезщетение за досегашни инвестиции.

От "Бахчешехир" определят твърденията на Туранлъ като несъстоятелни. Университетът не бил длъжен да се мести въпреки решението за връщане на българския имот, върху който е построен през 2008 г., защото бил в заварено положение. Тогава бил подписан протокол с образователното министерство за ползване на сградата в продължение на 15 години.

Васил Лязе на свой ред твърди, че търсят начин да се споразумеят с университетското ръководство "со кротце со благо". "Парцелът е наш и тапията е у нас. Евентуални дела ще се точат с години, затова сме заинтересовани час по-скоро да разчистим терена и започнем строеж с "Ташяпъ".

Кметът на Шишли Мустафа Саръгюл също отхвърля оплакванията на Туранлъ. Саръгюл, който е от опозиционната Републиканска народна партия и е сред кандидатите за кмет на Истанбул на насрочените за март т.г. избори, отрича общинската права на Шишли да е окупирала незаконно 5 декара от българския имот за новата си сграда.

Туранлъ не е в час, твърди Саръгюл. Защото общинският строеж е почнал дълго преди връщането на българския имот. Общината даже е откупила част от терена под сградата от държавата и е направила заменка с друг общински парцел.

Саръгюл съобщи, че няма никакво намерение да събаря новата сграда, за да може "Ташяпъ" да строи. Даже общинарите в Шишли се готвели скоро да се нанасят.

"Пълна бъркотия", констатира "Хюриет".

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Ердоган направил от български имот специален обект | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди