изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 20:13 EEST
НОВА УСЛУГА ЗА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ ОТ РЕГИОНА ПРЕДЛАГА ДМСГД    
НовиниЦентър за седмична грижа или ранна интервенция за деца, които са от региона, започва да функционира от тази седмица към Дома за медикосоциални грижи за деца в Добрич.


Там деца с увреждания на възраст от 0 до 3 години ще могат да пребивават с майките си от понеделник до петък. Така ще се спести ежедневното транспортиране на малки деца и бебета, което е свързано и с финансов разход и с трудности по пътуването, особено през зимните месеци. До момента единственият вариант за тези семейства е бил в София или „Карин дом” във Варна, което също е свързано с разходи, време за родителите, с откъсване на родителите от работа, коментира директорът на дома д-р Снежана Александрова.
От една година такива грижи се полагат за деца от 0 до 3 години от Добрич в Дневния център към дома. Сформирани са мултидисциплинарни екипи, които полагат грижи за деца със специални нужди. Те включват рехабилитатор, психолог, логопед, педагог и медицински работници, които се грижат за деца, с по-изразен медицински проблем. Дневния център децата могат да посещават целодневно или почасово. По време на престоя си получават специализирани грижи, биват обучавани, работи се върху тяхната фина моторика, координация, развитие на двигателни и говорни умения. Предлагат се също диетотерапия, както и магнитотерапия, електротерапия, звукова терапия, парафин.
Услугите в дневния център и в Центъра за седмична грижа са абсолютно безплатни. Необходимо е медицинско потвърждение, че децата имат определен здравен проблем и направление за социална услуга от Службата за социално подпомагане.
В момента в Дневния център има около 30 деца –на целодневна и почасова грижа. В Центъра за седмична грижа капацитетът е за три деца, като първите са от общините Балчик и Тервел.


 


Сходни връзки

НОВА УСЛУГА ЗА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ ОТ РЕГИОНА ПРЕДЛАГА ДМСГД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди