изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:23 EEST
Българката Семра: Гръцките брегови власти са виновни за потъналия кораб    
ИнтервютаБългарката Семра Хюсеинова бедства повече от месец на остров Родос. Гръцките власти я разследват, че е потопила умишлено кораб с оръжие. Семра не е арестувана, но има забрана да напуска острова. Вчера се свързахме с нея по телефона.

- Г-жо Хюсеинова, в какво точно ви обвиняват?

- Документите, които получих, са на гръцки и не мога да отговоря. Още търся надежден преводач, за да науча в какво ме обвиняват.

- А какво точно се случи и с вас, и с кораба?

- Случиха се много нарушения. Корабът плаваше в международни води, когато бе спрян от бреговата охрана на Гърция и след това задържан. Те обаче нямаха право да го връзват на този кей. През зимния период там е забранено да се връзват дори яхти. При условие, че капитанът предупреди фирмата на корабособственика, Морската администрация в Родос и бреговата охрана на Гърция, не се даде разрешение корабът да се премести на по-безопасно място. Аз също ходих да моля за разрешение. В нощта на 10 декември времето беше много лошо и като не се предприеха никакви мерки, корабът потъна. Според международните морски закони, когато корабът е на кея, задължение е на Морската администрация да го опази. Но тук, в Родос, се оказа, че си имат свои закони.

- Вие на кораба ли пътувахте?

- О не, не. Аз пристигнах една седмица след задържането на кораба, за да донеса два документа и в един момент се оказа, че от Морската администрация в Родос ме арестуват. Можех и да не отида лично там, но писах имейли, задавах въпроси, докато в медиите в Гърция и Турция се появаваха измислици, които петнят името на корабособственика. Дойдох, за да помогна и с документите, и с превода, за да може по-бързо корабът да отплава.

- За какво точно ви арестуваха?

- От години работя в този бизнес и не бях чувала такъв случай. Те просто четири-пет часа ме тормозиха да подпиша някакъв документ, който беше на гръцки и не разбирах, затова им отказвах.

- Настоявахте ли да ви се осигури преводач?

- Имах преводач, българин, който се казва Кольо Н., но ако бъда откровена, не мисля, че той беше от моята страна. Адвокатът, който бях наела тук, непрекъснато си говореше с него и мисля, че ставаше въпрос за пари.

- В момента задържана ли сте?

- Не, не съм задържана, намирам се в хотел, но аз и капитанът имаме забрана да напускаме Родос.

- Какво става с кораба? Ние в "Труд" публикуваме снимка на железа, които стърчат от водата...

- Продължава да изглежда по абсолютно същия начин.

Българката не е стъпвала на палубата на кораба

"Семра Хюсеинова изкупува чужди грехове. В морското право всеки си има съответните отговорности. В случая с потъването на Nour M капитанът носи отговорност за плавателния съд и товара му, а шефът на Морска администрация в Родос - за опасния кей, където е разпоредил да бъде задържан корабът". Това обясни вчера адвокат Христо Раев, който първи огласи драмата на българската гражданка, задържана повече от месец на гръцкия остров Родос.

Както писа "Труд", срещу Семра Хюсеинова се води разследване, че е потопила умишлено натоварения с оръжие 2000-тонен кораб Nour M, плаващ под флага на Сиера Леоне. На борда имало 20 000 автомата "Калашников", боеприпаси и експлозиви, произведени в Украйна за Либия. Специалната продукция била натоварена в пристанище Николаев на 25 октомври м.г. В първите дни на декември гръцките власти задържали Nour M в Егейско море. Местни и турски медии писали, че съществува подозрение, че пратката е част от канал за оръжие, чрез който търговци от Одеса снабдяват ембаргови режими като този на Башар ал Асад в Сирия. Корабът бил задържан на кей на остров Родос, където при морска буря на 10 декември потънал.

Още след задържането на кораба, по поръка на корабособственика, Семра заминала за Родос да преговаря с Морска администрация, да представи документи и да превежда на капитана. Жената била задържана с целия екипаж, след което моряците били пуснати и си тръгнали, а на българката и капитана на кораба било забранено да напускат Родос.

Чак във вторник Семра получи документите с обвинението към нея, но отказа да ги коментира, тъй като са на гръцки - език, който тя не говори.

"Още не съм чел документите, но е ясно, че са я разследвали за умишлено потапяне на кораба. Ясно е също така, че местният адвокат, който са предоставили на Семра, не си върши работата. Уверили са посолството ни в Атина, че той говори български. Но освен да иска пари, друго не е свършил. На Семра трябва читав гръцки защитник, който лесно ще обори това абсурдно обвинение. Та тя дори не се е качвала на борда!", каза адвокат Раев. Самият той няма да представлява българката, докато тя е на остров Родос. "Там всички са съученици или братовчеди. Успели са да прикрият скандала цял месец, за да не лъсне грешката на началника на Морската администрация", убеден бе Раев.

Семра Хюсеинова е родена през 1977 г. в Търговище. Повече от 10 години живее със сестра си в Истанбул, където е завършила висше образование. През декември родителите Кязим и Вилдан Юсуфови заминали от България на гости на дъщерите си, но по това време Семра вече била задържана на остров Родос. Притеснени, хората останали в Истанбул, за да чакат развръзката по случая.

"Като знаем Кязим какъв човек е, няма как дъщерите му да се замесят с нещо нередно. Някой е натопил момичето му. Дано нашите власти я защитят и да се научи истината". Така коментираха новината за задържането на Семра Хюсеинова приятели на баща от Търговище.
Местните научиха вестта от вестник "Труд" и пожелаха скорошно освобождаване на Семра.

Според съсед на Юсуфови двете им дъщери са си били у дома през ноември миналата година.
Семра заминала за Турция още след училище, където следвала. При нея по-късно отишла и кака Мергюл, която била медицинска сестра в бившия профилакториум.

"Говереше се, че Мергюл работела за роднини на бившия президент на Турция и била много добре. Малката пък с бизнес се занимавала, била шеф на фирма. Чу се, че са отворили магазин във Варна", споделиха познати на семейството. Бащата Кязим бил таксиметров шофьор навремето, а жена му сервитьорка. Преди да се пенсионират, държали барче на жп гарата в Търговище.

"Тия дни се чудех къде е тоя човек. Не се я мяркал нито по пазара, нито тука в клуба. Сетих се, че сигурно е отишъл при щерките. Хвалеше се той, че много добре са се усторили и двете в Истанбул. Даже планирали с жена му зимите там да ги карат вече", разказаха Феим Бекиров и Турхан Мехмед от клуба на пенсионера, където често ходел и Кязим. Преди няколко месеца бащата споделил, че ще разпродават чеизите, които приготвили за двете си дъщери. Те нямало да си дойдат у дома, нито да се омъжват в България, казвал бащата.

http://www.trud.bg/

 


Сходни връзки

Българката Семра: Гръцките брегови власти са виновни за потъналия кораб | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди