изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:25 EEST
НС не осъди с декларация Сидеров    
ПарламентУправляващите не приеха предложение на ГЕРБ - парламентът да излезе с обща декларация, с която се осъжда поведението на лидера на „Атака” Волен Сидеров на летището във Варна. Депутатът от опозицията Цецка Цачева съобщи, че вчера е била уведомена, че съгласие по декларацията не може да бъде постигнато и затова проектът за декларацията ще бъде внесен в Народното събрание.

В други състави на Народното събрание при подобни проявления винаги е намиран консенсус, за да бъде осъдено неприемливо за обществото поведение на народни представители. Стана ясно, че предложението ни за включване в дневния ред не бе подкрепено от ръководството на парламента, а декларацията е разпределена на различни парламентарни групи. С този акт днес считаме, че Коалиция за България и ДПС грубо потъпкаха европейските принципи и норми. Не знам с какви очи ще погледнат колегите си от ПЕС и Либералния алианс”, заяви Цачева. „Бяхме длъжни, както хората очакваха от нас, да излезем с общ акт, с който да се противопоставим на подобни прояви и да се опитаме да повишим доверието на хората в и без това загубеното такова по отношение на парламентаризма в България”, обясни Цецка Цачева. Усещанията, които имам от колегите, са, че ако се стигне до гласуване, ще гласуваме „за” сваляне на имунитета на Волен Сидеров, каза депутатът от ПГ на Коалиция за България Георги Кадиев. Заместник-председателят на парламента Мая Манолова заяви, че ако Волен Сидеров не се откаже сам от имунитета си, ще бъде създадена анкетната комисия.

Агенция "Фокус"
Георги Кадиев: Имам усещания, че ако се стигне до гласуване, ще гласуваме „за” сваляне на имунитета на Волен Сидеров

Усещанията, които имам от колегите, са, че ако се стигне до гласуване, ще гласуваме „за” сваляне на имунитета на Волен Сидеров. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от ПГ на Коалиция за България Георги Кадиев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Това е правилно, всеки трябва да си доказва правотата в съда. По този начин не определяме вина, а даваме възможност на прокуратура и съд да определят кой е виновен, кой прав и кой крив”, заяви Кадиев. Според него е трябвало ръководството на БСП да излезе с ясно становище по казуса.
„Политиката не търпи вакуум. Когато ти не правиш изявления, някой друг ги прави вместо теб. В случая ги направи АБВ. Защо трябваше те да ги направят, а не ние – нямам обяснение”, посочи Георги Кадиев.
Яница ТАНЕВА


Агенция "Фокус"
Мая Манолова: Ако Волен Сидеров не се откаже сам от имунитета си, ще бъде създадена анкетната комисия

Ако Волен Сидеров не се откаже сам от имунитета си, ще бъде създадена анкетната комисия. Това каза пред журналисти в парламента заместник-председателят на парламента Мая Манолова, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Внесено е искане от главния прокурор за снемане на депутатския имунитет. Волен Сидеров има възможността да помисли, и в 14-дневен срок - сам да се откаже от него. Г-н Цветанов не бързаше особено да се раздели с депутатския си имунитет, и го направи в последния ден на срока. Сега ще изчакаме и г-н Волен Сидеров да стори същото. Аз мисля, че той ще премисли, каза Мая Манолова.
„Моето вътрешно убеждение е, че всеки народен представител разбира абсурдността на ситуацията, когато има обвинения към него, да не ги опровергае там, където му е мястото. Убедена съм, че и той, и други депутати, ако има искане за сваляне на имунитета, сами ще се откажат от него”, заяви Манолова. Яница ТАНЕВА


Агенция "Фокус"
Десислава Атанасова: БСП и ДПС може би преценяват, че са по-компетентни и от главния прокурор, който поиска имунитета на лидера на „Атака”

БСП и ДПС може би преценяват, че са по-компетентни дори и от главния прокурор, който поиска имунитета на лидера на „Атака”. Това каза на брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „2014 г. започва с мълчание от страна на управляващите и с ундурма за това Волен Сидеров да не бъде осъден от парламентарните групи, арогантните действия на народните представители от „Атака” да не бъдат обсъдени в пленарна зала и цялото общество да чуе тази оценка”, заяви Атанасова.
„Това поведение е неприемливо. Жалко е, че нямаше такова мълчание и такава пламенна защита, дори когато беше поискан имунитетът на председателя на ПЕС Сергей Станишев”, добави тя.
„Явно политическите партии, които управляват, могат да ползват служителите на реда единствено за щит срещу народната любов. Но когато тези служители трябва да бъдат защитени от народен представители, който вилнее не само в България и Европа, те мълчат. Жалко е и за Европа, защото лидерът на ПЕС не може да защити европейските ценности. Жалко за България”, каза Десислава Атанасова.
Депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева добави: „БСП и ДПС раболепно мълчат пред действията на един псевдо-националист. Това е явен признак за това, че искат на всяка цена да останат във властта. След като днес те не осъдиха действията на своя коалиционен партньор, по какъв начин ще се явят на европейски избори? Време е да не се правят на щрауси, да си завират главата в пясъка и да не виждат какво се случва”.
Яница ТАНЕВА


Агенция "Фокус"
Цецка Цачева: Коалиция за България и ДПС грубо потъпкаха европейските принципи и норми

Коалиция за България и ДПС грубо потъпкаха европейските принципи и норми. Това каза на брифинг в парламента заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „В други състави на Народното събрание при подобни проявления винаги е намиран консенсус, за да бъде осъдено неприемливо за обществото поведение на народни представители. Това не е факт. Стана ясно, че предложението ни за включване в дневния ред не бе подкрепено от ръководството на парламента, а декларацията е разпределена на различни парламентарни групи. С този акт днес считаме, че Коалиция за България и ДПС грубо потъпкаха европейските принципи и норми. Не знам с какви очи ще погледнат колегите си от ПЕС и Либералния алианс”, заяви Цачева. „Бяхме длъжни, както хората очакваха от нас, да излезем с общ акт, с който да се противопоставим на подобни прояви и да се опитаме да повишим доверието на хората в и без това загубеното такова по отношение на парламентаризма в България. Ще отстояваме своята позиция и проектът за декларация в комисиите. Днес беше моментът в първия ден от новия политически сезон всички политически сили да заявят своята позиция. Налице е доказателство за скритите задкулисни договорки”, посочи тя.
Яница ТАНЕВА


Агенция "Фокус"
ПГ на ГЕРБ внася в парламента декларация за утвърждаване на парламентаризма

ПГ на ГЕРБ внася в парламента декларация за утвърждаване на парламентаризма. Това каза на брифинг в парламента заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева, предаде репортер на Агенция „Фокус”. В проекта на декларация на Народното събрание за утвърждаване на парламентаризма се посочва: „Ние, народните представители на 42-то Народно събрание, като подчертаваме значението на европейските и евроатлантическите ценности и върховенството на закона, като отбелязваме необходимостта от повишаване на доверието към държавните институции, като отчитаме повтарящите се прояви на агресия на народните представители от ПГ на „Атака” към граждани, журналисти, служители на реда, декларираме, че не приемаме и осъждаме поведението на народните представители от ПГ на „Атака” по време на полета до Варна и след него. Определяме го като хулиганска проява, която не отговаря на нормите и очакванията за поведението на народни представители. Подкрепяме усилията на МВР и прокуратурата за бързо разследване на случая. Очакваме от отговорните институции точно прилагане на закона, така както се отнася за всички български граждани. Ще продължим да пазим авторитета на парламента като върховна институция в България и ще се противопоставяме на всички прояви, които го уронват”.
Цецка Цачева добави: „От името на ПГ на ГЕРБ потърсихме контакти с ръководството и ПГ на Коалиция за България и ДПС, както и с ръководството на 42-то Народно събрание с намерение да излезем с обща декларация от името на всички народни представители за утвърждаване на парламентаризма. Повод за това ни дадоха неприятните сцени с участието на народни представители от ПГ на „Атака”. Вместо това, в късния следобед вчера бях уведомена, че не може да бъде постигнато такова съгласие, поради което следва проектът за тази декларация да бъде внесен по надлежния ред в парламента”.
Яница ТАНЕВА


Агенция "Фокус"
Протест срещу хулиганските прояви на Волен Сидеров ще се състои във Варна

Протест срещу толерантността на институциите към хулиганските прояви на Волен Сидеров с искане за незабавно сваляне имунитета и съд за лидера на „Атака” е замислен да се проведе тази вечер във Варна. За целта има създадена група в интернет, наречена „Варна срещу безобразията на Волен”. „Варненци ще се съберем и ще кажем, че никой не е над закона, дори бил той и народен представител, дори и крепящ на златния си пръст правителството. Никой не може да си позволи да напада служители на реда, да извършва граждански арести и да сее омраза”, пишат организаторите. Протестът е насрочен за 18.00 часа пред сградата на общината. Присъствие в него са потвърдили над 140 души с профил в социалната мрежа.


Агенция "Фокус"
Цвета Караянчева: ГЕРБ ще предложи декларация за защита на парламентаризма, която осъжда поведението на Волен Сидеров

ГЕРБ ще предложи декларация за защита на парламентаризма, която осъжда поведението на лидера на „Атака” Волен Сидеров. Това заяви в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Цвета Караянчева – секретар на ПГ на ГЕРБ.
„Ще очакваме нашите колеги от БСП и ДПС да се присъединяват и да гласуват „за“ тази декларация. Ако те не направят това, ще се сгромолясат пред Европа и ще покажат истинската си същност, че са зависими от „Атака“, че това правителство се крепи на пръста на един човек, който е изключително нестабилен, който компрометира парламентаризма в България, човек, на когото угаждат две големи политически сили, които имат претенцията да бъдат независими и с ясни приоритети“, допълни народният представител.
Цвета Караянчева каза още, че декларацията, която ГЕРБ ще предложи днес, ще бъде за запазването на парламентаризма, защото ако народните представители продължават да работят както досега, рейтингът на Народното събрание ще се срине тотално. Депутатът обаче изрази съмнение, че започващата днес пленарна сесия ще бъде по-ползотворна от предишната.


Агенция "Фокус"
Парламентът започна първото си заседание за годината

Парламентът започна първото си заседание за годината, предаде репортер на Агенция „Фокус”. В началото на заседанието се регистрираха 170 народни представители. В пленарна зала са всички парламентарни групи. В зала са лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов, на Коалиция за България Сергей Станишев, на ДПС Лютви Местан, на „Атака” Волен Сидеров.
Екатерина ПАНОВА


Агенция "Фокус"
Един от вариантите, обсъждани в „Атака”, е всички депутати да се откажат от имунитетите си

Един от вариантите, който се обсъжда в Парламентарната група на „Атака”, е всички народни представители да се откажат от имунитета си. Това каза за Агенция „Фокус” депутатът от „Атака” проф. Станислав Станилов. По думите му – все още не е взето решение как ще постъпи Парламентарната група. „Има различни варианти. Този е единият”, добави проф. Станилов. Той не уточни кога ще бъде взето решението на групата във връзка с искането на главния прокурор Сотир Цацаров за снемане на имунитета на лидера на „Атака” Волен Сидеров.
Мария КАЛОЯНОВА
 


Сходни връзки

НС не осъди с декларация Сидеров | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди