изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-05-30 @ 06:02 EEST
17 ЯНУАРИ - АНТОНОВДЕН, 18 ЯНУАРИ - АТАНАСОВДЕН    
Празници Църквата отбелязва св. Антоний днес, утре чества св. Атанасий Велики, архиепископ Александрийски


Днес, според народната традиция, празнуваме св. Антоний, който се представя като брат на св. Атанас. Според различни поверия в страната, двамата братя били ножари, железари, налбанти. Според събраните в книгата "Български празници и традиции" от Мария Проданова данни, в митологията ковачите се смятат за творци на вселената.
Според легенда, св. Антоний гледал спящо със свити лапи куче и бил озарен от прозрение - инструментът клещи, който ползват железари и ковачи, и днес изглежда като кучешки крачета. Друг мит пък разказва, че двата дни - 17 и 18 януари, са посветени на един светец с две лица. На първия ден светецът влязъл с бедняшки дрехи в кръчмата на едно село и никой не го почерпил и не го забелязал, на втория ден той влязъл с богато облекло и всички искали да му правят компания.
Според нашите народни вярвания, само св. Антон и Атанас могат да ни спасят от тежки болести и чума. В някои краища се вярва, че само братята могат да заорават и да добиват жив огън, който да лекува хора и животни. Традиционната трапеза на Антоновден е съставена от прясна питка, мързелива баница, тутманик и пълнена кокошка. На този ден не се яде свинско месо, за да не се разсърдят болестите.
В събота ще отбележим Атанасовден. Според народните поверия, св. Атанас гони зимата. Легенда разказва, че светецът възсяда коня си, облечен с копринена риза, изкачва планината и от върха й вика: "Иди си зимо, да дойде лято!". На този ден се отбелязва средата на зимата и се смята, че денят започва да нараства, колкото скача 3-годишен елен. Светецът е признат за покровител на домашните животни. С Атанасовден свършват годежите и сватбите и наближава периодът на пост и въздържание. Празникът е известен и като Втора Коледа, защото който не е успял да заколи прасето си на Коледа, го прави на Атанасовден. Според поверията, на този ден се коли курбан черна кокошка или черно агне, които се раздават за здраве. Жените на Атанасовден правят питки с мед, като застават на кръстопът. Задължително питката отгоре трябва да е надупчена с вилица, за да бяга шарката от децата. На този ден се извършва и обичаят побратимяване, свързан с представата за двамата братя-близнаци - светците Антон и Атанас. На Атанасовден не се работи нищо и се вярва още, че ако снегът се топи, то годината ще е плодородна. На трапезата задължително трябва да има пита, пиле и свинско с бамя. НДТ
 


Сходни връзки

17 ЯНУАРИ - АНТОНОВДЕН, 18 ЯНУАРИ - АТАНАСОВДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди