изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-05-25 @ 21:51 EEST
Дянков потрошил 19 милиона за консултанти    
Календар Близо 19 млн. лв. са пръснати за външни консултантски услуги в държавната администрация през 2012 г., когато бюрократичната машина бе под шапката на вицепремиера в кабинета „Борисов“ Симеон Дянков. Колосалната сума е посочена в нова Стратегия за развитие на държавната администрация до 2020 г. като пример за неефективно харчене на бюджетни средства и липса на адекватно планиране на човешкия ресурс.

В документа, публикуван за обществено обсъждане, се уточнява, че скандално раздадените пари са отишли в джобовете на външни експерти, а в същото време 5000 чиновнически стола стояли празни. Разхищението било направено в поредната година, в която Дянков като финансов министър предлагаше на хората политика на „постната пица“ и „затягане на коланите“ със замразени заплати и нито лев коледни за пенсионерите. Похарчените милиони за консултанти пък почти се равняват на празничните пари, които кабинетът „Орешарски” отдели от хазната в края на 2013-а за възрастните хора, пише "Монитор".

Липсата на ефективен механизъм за подбор на висшите държавни служители е друг проблем, на който се обръща внимание в стратегията. Впоследствие това водело до неизпълнение на управленските концепции. Съществени пропуски имало и при назначенията на по-ниските нива в административната йерархия. „В законодателството е регламентирано провеждането на централизиран конкурс за младши експерти, но през последните 4 г. такъв не е имало. Не е въведено и задължение за провеждане на изпит или интервю в конкретната администрация след приключване на централизираната част на конкурса”, отбелязва се в документа. Констатира се и друг проблем в този период - изкривяване на системата за оценяване и заплащане на служителите в редица ведомства при раздаването на бонуси. Това се отразявало негативно на мотивацията на служителите.

В дългосрочната стратегия се поставя за цел изчистването на негативния имидж на държавния служител и връщане на доверието в него чрез реално повишаване на качеството на работата му. Единият от механизмите, с който ще се постигне това, е налагането на по-сурови глоби за немарливите чиновници. „В момента санкциите в държавната администрация при неспазването на законови норми са слаби и недостатъчно адекватни”, сочи документът. Затова се предвижда да се разпишат глоби за недобро или лошо изпълнение на нормативни актове, за неспазване на служебните задължения, за действия или бездействия на служителите, с които се нанасят вреди или накърняват законните права на гражданите. Ще бъдат санкционирани и служители с непристойно поведение, погазващи етичните норми за поведение, които са разписани в кодекс.

Освен паричните наказания за сгафилите чиновници се предвижда и морално осъждане, като случаите на неправомерно действие на администрацията ще лъсват в списък в нета. Това ще има дисциплиниращ ефект, смятат авторите на стратегията.

В същото време се планира да се въведе и адекватно заплащане за служителите, което да гарантира конкурентоспособността на държавата като работодател. За целта ще се правят периодични анализи на равнищата на възнагражденията в администрацията спрямо еквивалентните сектори и длъжности в частния сектор. Засегнат е и вечният проблем с твърде раздутата администрация. Оказва се обаче, че трудно вървят и назначенията, тъй като липсвали кандидати с подходяща квалификация. Около 15% от конкурсите се проваляли. http://www.blitz.bg/
 


Сходни връзки

Дянков потрошил 19 милиона за консултанти | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди