изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:14 EEST
ПОВИШЕНА ЗАБОЛЯЕМОСТ ОТ ОРЗ ОТЧИТА ЗДРАВНАТА ИНСПЕКЦИЯ    
ЗдравеПовишена заболяемост от остри респираторни заболявания  /ОРЗ/ е регистрирана за периода 13-19 януари, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Добрич. Общо прегледани и съобщени са 125 заболели лица, заболяемост е 139,54 на 10 000. Грипна епидемия се обявява при заболяемост 202,60 на 10 000. Най-много са покосените от ОРЗ децата от 0 до 4 години. За предходната седмица /06-12 януари/ заболелите са 77, заболяемост 89,56 на 10 000.

Към настоящия момент в отдел „Противоепидемичен контрол“ са получени съобщения за две лица, хоспитализирани с диагноза Грип в МБАЛ-Добрич, от които са осигурени проби за изследване в Националната референтна лаборатория. Няма подадени сигнали от училища в областта за отсъствие на голям брой ученици от учебни занятия поради ОРЗ.
Във връзка със създаване на необходимата готовност за посрещане на сезонната грипна вълна всички лечебни заведения в областта са информирани, че в РЗИ-Добрич, са налични антивирусните препарати Тамифлу и Реленца. Навременното специфично антивирусно лечение е основен фактор за намаляване тежестта на протичане на грипа и за предотвратяване на тежки усложнения, особено при лица от рискови групи, посочват специалистите.
През зимния сезон се проследява, активно се събира и изпраща информация за заболяемостта от ГРИП и ОРЗ по възрастови групи от сентинелно наблюдаваните лечебни заведения в Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/ ежедневно чрез Интернет базирана информационна  система за сентинелен надзор на грип и ОРЗ в България, обясняват от здравната инспекция. Данните се събират активно, ежедневно от дежурния в отдел “Противоепидемичен контрол” /ПЕК/ на Дирекция “Надзор на заразните болести”.
С цел националните данни да бъдат съпоставими с тези на страните, включени в Европейската мрежа по надзор на Грипа, се наблюдават част от пациентите на една групова и пет индивидуални практики за първична медицинска помощ в Добрич – 8958 души /10 процента - на извадка от населението на областния град/. НДТ


 


Сходни връзки

ПОВИШЕНА ЗАБОЛЯЕМОСТ ОТ ОРЗ ОТЧИТА ЗДРАВНАТА ИНСПЕКЦИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.50 секунди