изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 14:21 EEST
Европа отваря врати за опасния фракинг    
ЕкологияЕвропа отвори вратите си за опасните и мръсни неконвенционални горива, предупреждават от За Земята – Приятели на Земята България. Природозащитниците са разтревожени от насоките към страните членки за регулирането на шистовия газ, публикувани днес /22.01.2014/от Европейската Комисия [1]. Насоките са разочароващи, тъй като не осигуряват дори минимална защита на европейските граждани срещу здравословните и екологични рискове от фракинга (метода на хидравлично разбиване за добив на шистов газ).

Опитите да се регулира фракинг индустрията бяха омаловажени от масивно корпоративно лобиране и натиск от някои страни членки, които възнамеряват да сондират земите си за шистов газ. Предложените мерки са слаби и няма да защитят природата и населението от евентуални щети, като същевремено противоречат на предишни препоръки и научни доклади на Европейския Парламент и Комисията [2].

Идния месец членовете на Европейския Парламент ще гласуват финални поправки върху екологичните и здравни предпазни мерки, засягащи всички изкопаеми горива, в рамките на Директивата за оценка за въздействие върху околната среда . Фракинга остава извън извършването на задължителна оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) след намесата на Европейския Съвет. Екологична оценка по проекти за добив на шистов газ ще се извършва на доброволни начала от страните членки, като някои държави вече обявиха, че няма да се ангажират с ОВОСи.

Генади Кондарев, експерт по наблюдение на Европейските фондове към За Земята, коментира: “Европейският съюз е създаден, за да даде възможност на малките страни, които го съставят, да могат да се противостоят на интересите на големите политически и корпоративни блокове. В този смисъл решението на Брюксел да остави страните сами да решават за шистовия газ е чиста проба дезертьорство. Комисията остави агнетата на вълка и това е меко казано страшно за такива страни със слаба държавност и недобре развито гражданско общество като България“.

Европа може да очаква възобновяване на масови протести като тези в Румъния, Полша, Великобритания (и България през 2012). Те ще са израз на гражданското недоволство от неизпълнените обещания от страна на европейските институции за регулаторна рамка, която да гарантира безопасното и отговорно развитие на тази индустрия в Европа.

Драгомира Раева от За Земята, ръкоовдител на проекти свързани с добивната индустрия, отбелязва: “С тези препоръки Комисията пренебрегва собствените си становища, научни докалди и публикации, както и резултати от допитванията до общественото мнение в Европейския Съюз, според които е необходимо солидно и стриктно законодателство, регулиращо неконвенционалните горива. Липсата на смелост от страна на европейските лидери да защитят интересите на избирателите си, ще засили гражданксите движения против шистовия газ. Това ни мотивира да обединим усилията си в паневропейска кампания за пълната забранана фракинга в Европа.

Със солидна подкрепа от страна на Хосе Мануел Баросо, Великобритания, Полша и Румъния изиграха водеща роля в омаловажаването на рагулациите за шистовия газ.

Генади Кондарев добавя: Събитията от съседна Румъния, където с полицейско насилие над протестиращи се подсигуряват интересите за добив на шистов газ на една мултинационална компания, са тъжен пример за бъдещето на подобни проекти в Европа. Местните общности ще са изправени директно срещу мощни корпорации, където ще защитават интересите и правата си чрез лична съпротива и саморазправа. Вместо да се учим от историята, виждаме същите екологични и социални грешки в Европа, като тези в САЩ.”

За Земята и Friends of the Earth Europe водят дългогодишни кампании срещу добива на конвенционални и неконвенционални невъзобновяеми горива, включително и шистов газ. Добивът на шистов газ представлява сериозна заплаха за климата, природата и човешкото здраве и благоденствие. Зависимостта от този добив ще постави Европа в заушаващата хватка на невъзобновяемите горива, ще осуети целите за намаляване на емисиите от парникови газове и ще попречи на инвестициите в нови решения – като развитието на енергийни кооперативи базирани на възобновяеми енергийни източници [3] или проекти за енергийна ефективност.


***

Бележки:

[1] http://ec.europa.eu/environment/integration/energy/unconventional_en.htm

[2] Няколко доклада на Комисията и Парламента могат да бъдат намерени тук:

[3] За Земята работи по проекти за насърчаване на граждански енергйни кооперативи, информация за тях може да намерите тук: http://zazemiata.org/v1/Novini-CHetene.369.0.html?&tx_ttnews[tt_news]=170&cHash=6cd05cdf3a00db2725dd65cb7bd25da8


ВСИЧКО ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ 

 


Сходни връзки

Европа отваря врати за опасния фракинг | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди