изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:18 EEST
Закон за печата? Тъпо, г-н Плевнелиев!    
Коментари Eдин закон за печата в 100 процента от случаите е оръжие на властта срещу вестниците, а оттам и срещу опозицията. Затова се чудя на г-н Плевнелиев с какъв акъл е тръгнал да забърква тази попара, която никой друг президент досега не пожела да сърба. Причината е очевидна - президентът назначава членки на СЕМ, които веднага започват да се изживяват като министри на печата. И не са първите, просто Плевнелиев е първият президент, който им се връзва.

Слаб ход, и то именно откъм интересите на президента. Трябва да му е ясно, че при тези му съветнички числителят е по-малък от знаменателя. Което ще рече, че претенциите са много повече от възможностите, опита и знанията.

Какъвто и закон да скалъпят префърцунените свекърви на журналистиката, принципът е един - у нас тези документи винаги вършат работа само и единствено на реалната власт в стремежа да скрои шапката на свободното слово. Иначе действащите журналисти сами щяха да го искат и да го предлагат. Само че досега няма такъв пример. Този закон се върти само в главите на разни фондации, организации, бюрокрации и семаджийници.
Няма такава намазана с мастило хартия, която силните на деня да не могат да обърнат срещу журналистиката. Да вземем досегашния "морален кодекс", който не би трябвало да има нищо общо с правосъдието. Да, ама местните съдилища започнаха да го използват за репресии срещу журналисти. Има примери, в които съдията приема, че да нарушиш това уж джентълменско споразумение, е като да нарушиш закона. Естествено, все в полза на мафиотите.

Не е важно какъв ще е законът по печата, а кой ще го държи в ръцете си. Замисля ли се г-н Плевнелиев върху това? Явно е, че неговите съюзници няма скоро да държат положението в ръцете си. Дори ГЕРБ да се върне на власт, тогава отново ще лъсне, че Бойко Борисов си има свои интереси и че те са доста различни от кръга "Капитал", с който Плевнелиев явно е свързан. Няма лошо. Но веднага мога да се сетя за една дребна алинейка в закончето, която ще звучи чудесно, но ще скрие шапката на капиталците. Ще им я пошушна срещу 5 лева.

Да, тъпо е и от гледна точка на кръга "Капитал", който сега е като под обсада. Съчувствам им и с тези редове им помагам да видят истината. Проблемите на "Капитал" в областта на вестникарството са свързани със съвсем други закони. Например - със закона за конкуренцията. Уви, властта в България е доказала, че няма никакво намерение да го прилага.

Един пример. В далечната 1997 г. ВАЦ наруши закона за конкуренцията по два параграфа - започна да продава вестниците по цени далеч под себестойността (злоупотреба с монополно положение), докара "Труд" до ръба на фалита и го купи без задължителното разрешение на комисията по конкуренцията. И въпреки че тогава бе в интерес на управляващото СДС да приложи закона, г-н Костов се поколеба и отказа. А можеше. Днес десните не могат и няма да могат поне още 10 години. А и тези параграфи междувременно бяха зачеркнати.

Ако г-н Плевнелиев се посъветва с някой сериозен журналист, който наистина познава материята, гарантирано ще се зареди с много повече знания и разумни идеи.

Впрочем през 1997 г. се стигна до далеч по-свиреп монопол, отколкото наблюдаваме днес. Тогава над 70 на сто от тиражите на всекидневниците се държаха от една фирма, която прибираше и 90 на сто от рекламните приходи. Просто нямаше смисъл да се рекламира на друго място. Имаше и само една ефирна телевизия - държавната. Нямаше интернет. Уви, тогава кръгът "Капитал" зае изключително мижава позиция, сякаш се радваше, че ще дойдат немците и ще разкарат чисто българските вестникарски ежби. Това важи и за именитите "медийни експерти". Те май бяха доволни, че непокорните ще мрат. И никой от тях не помисли да защити принципа на конкуренцията.

Тъй като чух една нахъсана дама от СЕМ да се хвали как фондацията "Конрад Аденауер" ще ни оправи, ще напомня, че и през 1997 г. същата фондация прати човек да ни съветва по лична молба на г-н Костов. Тогава бях редактор на в. "Континент", който нямаше спонсор и буквално бе убит от нечувания дъмпинг. Та човекът от "Аденауер" се срещна и с мен. И какво ми каза? Каза ми, че това е положението - свиквайте. Няма смисъл да се борите. Предполагам, че е обяснил същото и на Костов.
Ще повторя - човекът от "Аденауер" излъга. Законът за конкуренцията тогава даваше прекрасни възможности да се разбие монополът. Например, доколкото си спомням, чл. 1, ал. 2 развързваше ръцете на премиера да определи минимални цени и така да спре дъмпинга.

ВАЛЕРИ НАЙДЕНОВ
http://www.24chasa.bg
 


Сходни връзки

Закон за печата? Тъпо, г-н Плевнелиев! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди