изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:29 EEST
Вижте парада за 70-годишнината от освобождението на Ленинград (ВИДЕО)    
Новини Днес почитат паметта на 1 милион жертви на страшната хитлеристка блокада

В 18 часа (българско време) северната столица на Русия Санкт Петербург застива в минута мълчание в памет на загиналите 1 милион жители на града по време на страшната блокада преди 70 години по време на хитлеристката агресия. На булевард „Непокорените” по-рано днес се проведе и военен парад, като в челото на колоната бяха 3 легендарни танка Т-34, съобщава РИА Новости. Настъплението на фашистките войски срещу Ленинград, на което се придава огромно стратегическо и политическо значение започва на 10 юли 1941 г. На 30 август немските войски преразват жп линиите, свързващи града със страната, а на 8 септември градът е изяло блокиран. В него остават 2,5 милиона жители, 400 000 от които деца.

Планът на Хитлер е Ленинград да бъде изтрит от лицето на земята. След като не успяват обаче да сломят съпротивата и отбраната на съветските войски, хитлеристите решават да унищожат града с глад. В резултат на масирани бомбардировки са изпепелени продоволствените складове и започва ужасен глад.

Есента и зимата на 1941-42 гг са най-страшното блокадно време (виж инфографика). От дистрофия и студ всеки ден умират хиляди ленинградчани. Сред тях е и 2-годишният брат на сегашния президент Владимир Путин, който днес положи цветя на гроба му. От общо 1 милион жертви на блокадата, 97% са умрелите от глад. Дневната дажба хляб е била 125 грама.

В тези ужасяващи условия градът продължава да е жив – работят предприятия, типографии, поликлиники, научни институти, библиотеки, театри, детски градини. На 22 ноември започва движението на камиони по леда на Ладожкото езеро по трасето, получило името „Пътят на живота” (от днес Първи руски тв канал започва излъчването на едноименен многосериен филм). По-този път са евакуирани 1 милион жители на града.

На 18 януари 1943 г. войските на Ленинградския и Волховския фронт на Червената армия нанасят първия разкъсващ удар по хитлеристката блокада, а на 27 януари врагът е отхвърлен на 65-100 километра и градът герой е освободен, припомня РИА Новости.
http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Вижте парада за 70-годишнината от освобождението на Ленинград (ВИДЕО) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди