изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 19:08 EEST
Гимназист откри огън в училище    
Заложници Отличник от 10 клас искал да се саморазправи с учителя си по география, убил него и полицейски служител. Нападателят е задържан, а децата и персонала - евакуирани



Въоръжен гимназист се опита да вземе заложници в московско училище номер 263. Нападателят е от 10 "А" клас, казва се Сергей Г.  Той бил отличник и извършил стореното, за да отмъсти на учителя си по география Андрей Кирилов, с когото бил в конфликт. Похитителят заплашил охранител с ловна карабина и успял да влезе в сградата, като заявил: ''Трябва ми учителят по география''. След това престъпникът нахлул в час по география на 10 клас. Броят на децата в стаята е бил над 20, всички на около 15 години. Имало и учители. Охранителят се свързал с органите на реда. Когато полицаи отишли на място, нападателят започнал да стреля по тях през прозорците. Пристигнали подкрепления, но стрелбата не стихвала. Сергей застрелял преподавателя си по география. Въпреки усилията на лекарите, мъжът загинал. Двама униформени бяха ранени, единият е починал, съобщава lifenews.ru. Бащата на злосторника, на чието име е регистрирана карабината, се свързал с него и се опитал да го склони да се предаде, но безуспешно. След като произвел 11 изстрела, младежът бил обезвреден и арестуван. 

 

 
 

 

''По предварителни данни престъпникът е баща на един от учениците'', съобщиха първоначално от полицията. По-късно стана ясно, че похитителят всъщност е ученик в последните класове. Час след началото на събитията всички, намиращи се на територията на училището, бяха евакуирани, включително заложниците. Планът, по който са спасени хората, се нарича "Ураган-2". Според него, силите на реда трябва да стрелят по похитителя, ако се появи непосредствена заплаха за живота на децата, учителите или техния собствен.  Ситуацията в училището е под личното наблюдение на столичния кмет Сергей Собянин. В района отиде и министърът на вътрешните работи Владимир Колоколцев.   Около зданието са паркирани близо 30 полицейски коли, пристигнали са спасители, пожарникари и екипи на "бърза помощ". На местопроизшествието действа оперативен щаб. Край мястото се струпват минувачи и родители на ученици от училището. Недалеч кацна санитарен хеликоптер на Министерството на извънредните ситуации, посочва агенцията. Според АФП машината е откарала ранения полицай, който е в операционна зала.

         
   

Случаите на масови престрелки на обществени места в Русия са относително редки, за разлика от САЩ, например, отбелязва LifeNews.ru. Един от най-известните е трагедията от 22 април 2013 г., когато Сергей Памазун застреля трима души в белгородския магазин „Охота“ („Лов“ - бълг.ез.) с полуавтоматична карабина "Вепрь-308", собственост на баща му. Излизайки от сградата Помазун откри стрелба по случайни минувачи. Дама от тях – мъж и непълнолетно момиче – издъхнаха на място.

Година по-рано, на 7 ноември 2012 г., юристконсултът на аптечната верига „Ригла“, Дмитрий Виноградов, откри огън по свои колеги с двуцевна ловна пушка. Загинаха петима души, а още един – по-късно в болница. Преди нападението, извършителят публикува свой манифест, в които отправи призив за физическо унищожение на хората.

Още един случай на масов разстрел – престъплението, извършено от бившия директор на районно полицейско управление в руската столица майор Евсюков, който стреля с пистолета си по персонала и посетителите на супермаркет „Остров“ в южна Москва. Този случай стана причина за смяна на ръководството на московската милиция, а в последствие – преименуването й от милиция в полиция. Следващият видеоклип показва сцени от инцидента, заснети от камерите в магазина:


http://pressadaily.bg

 


Сходни връзки

Гимназист откри огън в училище | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди