изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:56 EEST
Посещението на Си Дзинпин в Сочи - ползотворно за външните работи на Китай    
Китай Посещението на китайския председател Си Дзинпин в Сочи показа приятелското отношение на страната му към Русия и подкрепата към олимпийската кауза, каза министърът на външните работи Уан И в събота. Чуждестранни експерти също дадоха своето мнение за първото в историята участие на китайски лидер на голямо международно спортно събитие в чужбина.

Плътно планираното и плодотворно пътуване „отбеляза добър старт за развитието на китайско-руските отношения и начало на важните дипломатически действия на Китай през 2014 г.", коментира Уан.

По покана на руския президент Владимир Путин, Си отпътува за руския курорт в четвъртък, за да присъства на церемонията по откриването на 22-те зимни олимпийски игри.

Уан отбеляза, че по време на 43-часовия си престой Си е участвал в 12 двустранни и многостранни събития, сред които срещи с Путин, генералният секретар на ООН Бан Ки Мун и други държавни глави, както и разговори с десетки други лидери и ръководители на международни спортни организации.

„Редицата дипломатически дейности помогнаха за насърчаването на взаимното разбирателство и приятелско сътрудничество на Китай с другите държави и международни организации, които участват на игрите", каза Уан.

Посещението на Си Дзинпин в Сочи бе първото за китайски държавен глава участие в церемония по откриването на голямо спортно събитие в чужбина, което отбеляза и нов прецедент в китайската дипломация, отбеляза външният министър. Той добави, че визитата е засилила допълнително не само връзките между Китай и Русия, но в същото време показва откритостта и доверието на Китай като важна страна, както и вниманието, което обръща на основните си съседи.

Външният министър отбеляза, че през новата година Китай ще продължи активно да насърчава положителното взаимодействие и добрите взаимоотношения с големите страни, както и взаимно изгодно сътрудничество със съседните държави.

За връзките между Китай и Русия Уан каза, че пътуването на Си до Сочи е проява на твърдата подкрепа за домакинството на Зимните олимпийски игри от Русия и очертава плана за развитието на двустранните отношения през новата година.

Уан говори и за честите и близки контакти между Си и Путин и доброто им работно и лично приятелство, отбелязвайки, че Русия е не само първата страна, която китайският председател е посетил миналата година, но и първата му дестинация в чужбина за тази.

Постигнатите договорености показват високото ниво и уникалността на китайско-руското стратегическо партньорство, каза китайският външен министър. По време на визитата в Сочи двете страни се договориха да задълбочат взаимната подкрепа и двустранното практическо сътрудничество и да си стиснат ръце за редица търговски и културни програми, каза Уан, като добави, че те са се споразумели да засилят двустранното сътрудничество и по международните въпроси.

В Сочи Си и Путин съвместно проведоха видео разговор с командирите и екипажа на военните кораби на двете страни, които придружават пратките със сирийско химическо оръжие. Това отразява изключително важната роля, която играят Русия и Китай в защитата на световната и регионална сигурност, коментира Уан.

Говорейки за провеждащите се в момента Зимни олимпийски игри, китайският външен министър каза, че присъствието на Си на церемонията по откриването е знак, че Китай подкрепя международните олимпийски дейности.

Си също насърчи кандидатурата на Китай за домакинство на Зимни олимпийски игри през 2022г. Уан добави, че страната му ще се възползва от възможността да направи нов принос за олимпийското движение.

Чуждестранни експерти също коментираха посещението на китайския председател в Сочи.

Яков Бергер, който е старши анализатор в Института за далекоизточни изследвания към Руската академия на науките, каза, че в интервюто си за руската телевизия Си е говорил за перспективите на всеобхватните и задълбочаващи се реформи в Китай.

„Като цяло в интервюто Си се фокусира върху засилената роля на пазара в китайската икономика", каза той,"За тази реформа е създаден специален и авторитетен орган, който се ръководи от самия председател."

Бергер добави, че Китай ще направи всичко възможно, за да преодолее трудностите и да даде допълнителен тласък на програмата за реформи, за да осъществи „китайската мечта" и да възроди китайската нация.

Според британските експерти, присъствието на Си на церемонията по откриването на 22-те зимни олимпийски игри в Сочи подчертава, че Китай набляга на аспектите на меката сила на спорта и растящата роля на страната във висшата дипломация.

„Висшата дипломация не беше сред приоритетите на китайските лидери, но сега тя стои наред с важните вътрешни проблеми на страната", каза Стивън Пери, който е председател на Г-48, независима бизнес мрежа ангажирана с насърчаването на отношенията между Великобритания и Китай.

Експертите от Южна Корея също отбелязаха, че визитата на Си в Сочи показва пред света образа на китайския лидер като приятелски настроена личност, както и решимостта на новото китайско ръководство за засилване на диалога и установяването на приятелски отношения с държавите по света. http://bulgarian.cri.cn

 


Сходни връзки

Посещението на Си Дзинпин в Сочи - ползотворно за външните работи на Китай | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди