изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:38 EEST
“Боят настана” край Джумая джамия в Пловдив, шестима ранени (ОБЗОР)    
Новини Кървави сблъсъци, шестима души в болница, погром над Джумая джамия и потрошена будка за вестници. Това е резултатът от митинга в Пловдив против връщането на карловската Куршум джамия на Главното мюфтийство.

Близо 3000 футболни фенове и граждани от цялата страна се събраха под тепетата, докато Апелативният съд заседаваше по казуса с имота. Община Карлово настоява да бъде отменено решение за реституцията на Куршум джамия.

Голяма част от хората дойдоха с автобуси и коли от Карлово. Те пееха химна, “Стани, стани, юнак балкански”, “Боят настана, тупат сърца ни”, “Шуми Марица”.

“Когато България е в опасност, ние трябва да я защитим”, обяви Елена Ваташка, председател на Сдружението на футболните фенове в България. Кметът на Карлово Емил Кабаиванов също бе на митинга и заяви, че не може общинска собственост да се реституира.

Процесът в Апелативния съд стартира в 10 ч, но половин час преди това сградата му бе под обсадата на недоволните.

“Няма доказателства, че мюфтийството е правоприемник на мюсюлманските вероизповедни общини”, е основната теза на защитата. “Господа съдии, хората отвън са се събрали на протест не за да влияят на решението, а против органите в София, приели закони, от които прозира обслужване на нечии интереси”, обяви Станко Кидиков, адвокат на община Карлово. Докато той говореше, отвън 3000 души започнаха да скандират “За народа свой на бой”, “За България - свобода или смърт”. От множеството започнаха да летят бомбички, пиратки и димки.

След това от Съдебната палата потестиращите се отправиха към кръстовището на Чифте баня, което бе блокирано от полиция. Шествието водеше поп Петър от Великотърновската епархия.

“Ако един имот от България бъде даден на мюфтийството, може да стане гражданска война. Да затворим границите!”, призова хората Васил Кльонков, родственик на Васил Левски. Множеството се отправи към турското консулство в Пловдив. “Искаме да разберем как може турският консул в Пловдив да си позволява да иска отмяна на декларацията на Общинския съвет в Карлово за геноцида”, обяви Ваташка.

Пътят им минаваше покрай Джумая джамия, която бе плътно обградена от жандармеристи. Протестиращите започнаха да хвърлят камъни, бомбички, части от дървени колове, павета по сградата. И потрошиха прозорците й. Метната горяща факла пък подпали табелата на сладкарницата на първия етаж. Вътре в джамията имаше шестима души. “Дойдохме на молитва, чухме врявата и се скрихме под столовете”, обясни един от мюсюлманите. По-късно Главното мюфтийство остро осъди нападението.

Шествието продължи към консулството, като по пътя пееше “Кураж, дружина, вярна сговорна, ний не сме вече рая покорна". Минувачите по Главната улица на Пловдив ръкопляскаха, а в първата редица се появиха 11-годишните петокласници Христо и Мариян. Те оглавиха множеството. Когато хората стигнаха до обграденото от десетина коли на жандармерията консулство, двете деца се изправиха срещу полицаите и изрецитираха: “Аз съм българче.” Там се роди идеята за окупация на офиси на ДПС и шествието се спусна по бул. “Цар Борис Трети Обединител”. В Тунела отново ехтяха песни, гърмяха бомбички. Шом излязоха от него , хората замятаха камъни към офиса на ДПС.

Най-агресивните погромаджии пострадаха при сблъсъците с полицията и им беше оказана медицинска помощ.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

“Боят настана” край Джумая джамия в Пловдив, шестима ранени (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди