изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 04:35 EEST
Трус с магнитуд 4.3 е регистриран в Обединеното кралство    
По светаЗеметресение с магнитуд 4.3 беше регистрирано в Обединеното кралство. Това съобщи Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, бивш ръководител на секция „Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН), за Фокус.

На територията на Обединеното кралство, състоящо се от четирите страни Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, годишно се регистрират стотина земетресения. От тях само една пета се усещат от хората. Регистрират се и стотици земетресения, станали някъде по света. Обединеното кралство е оборудвало над 100 станции за извършване на сеизмологични наблюдения на своята територия.

Следват анализи, за да се изясни нивото на земетръсния риск в Кралството за предприемане в строителството на адекватни противоземетръсни мерки.

Вчера след обяд на територията на Бристолския канал, където граничат Англия и Уелс, стана земетресение с магнитуд 4.3 по определенията на Европейския Средиземноморски център, съответно 4.1 според Британската геоложка служба в Единбург. Според дълговременни наблюдения земетресение с такава сила се появява в Обединеното кралство през 6-8 години.

Това е сходно на положението в България. Интензивността в селищата Комб Мартин, Илфракомб, Барнстапъл, до около 25 км на юг от епицентъра, е била от пета или пета-шеста степен по 12-степенната скала според описанията на свидетели; оказва се, че тя спада твърде бързо с увеличаване на епицентралното разстояние.

На север от епицентъра в Рейнолдстон, Нютон, Мамбъл, до около 35 км, интензивността е от пета степен, като има единични свидетелства дори за ефекти от шеста степен в Суансии (задвижване на цялата къща и загуба на равновесие). На епицентрални разстояния от 70-80 км силата на въздействието е с интензивност под четвърта степен.

Земетресението е усетено на разстояния до около 200, дори 250 км в източна посока; изключение прави Лондон, на около 270 км от епицентъра, с показания за усещане.

От земетресението няма повреди. Станалото вчера земетресение е най-силното в региона след земетресение с магнитуд 3.6, станало през май 2001 година близо до Хартланд Пойнт.  http://www.trud.bg

ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА ПО СВЕТА В МОМЕНТА

ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА В БЪЛГАРИЯ

Земетресенията в Европа

Земетресенията в цeлrя свят с карта на GOOGLE

ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ВЪВ ВРАНЧА, ПАНИКА В БЪЛГАРИЯ, СИЛНО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ДО НОВА ГОДИНА

10-те най-силни земетресения от 1900 година насам

ВНИМАНИЕ! НАЙ-ОПАСНИТЕ ЗОНИ В БЪЛГАРИЯ!

ВСИЧКО НА ТЕМА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ

В ЧЕРНО МОРЕ Е ВЪЗМОЖНО ЦУНАМИ, НО С ВИСОЧИНА НАЙ-МНОГО ДО 2 МЕТРА


 


Сходни връзки

Трус с магнитуд 4.3 е регистриран в Обединеното кралство | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди