изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:51 EEST
Отиде си великият Пако де Лусия /ВИДЕО/    
Култура Легендарният китарист Пако де Лусия е починал в сряда от сърдечен удар. В момента на кончината си 66-годишният музикант е бил заедно с децата си на плаж край дома си в Мексико.


Пако де Лусия е роден като Франсиско Санчес Гомес в циганския квартал на Алхесирас, Андалусия, през 1947 г.  Неговият баща също е бил музикант и именно от него китаристът взима първите си уроци - по времето, когато е бил на седем. Наричат го "де Лусиа" (букв. на Лусия) по името на майка му, защото като бил малък в махалата имало много Паковци, та да е ясно кого именно викат по име. 

Започва да свири пред публика още в края на 50-те, когато няма още 12 години, пише vesti.bg. През 60-те години се утвърждава като един от водещите фламенко китаристи и макар че по-голямата част от музиката, която записва, да е именно фламенко, той се изявява и в други стилове -  фюжън, джаз, класическа музика. В края на 70-те и началото на 80-те става известен като част от трио, в което свири заедно с Джон Маклафлин и Лари Кориел. По-късно мястото на Кориел заема Ал ди Меола и именно в този състав тримата записват албума Friday Night in San Francisco (1981). 

В дискографията си Пако де Лусия има повече от 30 албума. Последният – "Cositas Buenas", излезе през 2004 г.
http://www.dartsnews.bg



 


Сходни връзки

Отиде си великият Пако де Лусия /ВИДЕО/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди