изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:00 EEST
”Алфа Рисърч”: ГЕРБ има лек превес над БСП    
ОбществоВ края на февруари ГЕРБ (16.9%) има лек превес над БСП (15.1%) в надпреварата за евроизборите, но тя ще е все по-оспорвана, показва проучване на "Алфа Рисърч".

Подкрепата за партията на Бойко Борисов спада леко, в края на януари изследване на социологическата агенция отчете 17,8% подкрепа.

ДПС запазва стабилно трето място (6.9%). С ръста, който „България без цензура“ отбелязва през последния месец (достигайки 5.5%), тя влиза в конкуренция с АБВ (6.1%) и Реформаторския блок (5.0%) за излъчване на евродепутати.

Тъй като обаче и трите формации ще се явят на избори за първи път в този си вид, е все още рано да се прогнозира, доколко ще бъдат реализирани настоящите намерения за гласуване, коментират социолозите.   

При националистическия вот най-висока подкрепа получава НФСБ (3.2%). "Атака" остава с 2.1%, като значителна част от нейните симпатизанти преминават към „България без цензура“.

След известна стабилизация, доверието към правителството отново бележи спад и стига до 18%, показват още данните. Недоволните от кабинета нарастват до 53%, като те са мнозинство във всички социални групи, с изключение на българските турци.
С 9 на сто доверие и 65 на сто недоверие парламентът носи много повече негативи, отколкото позитиви на партиите в него.

С нови 5 на сто, от 20% на 15% намаляват оптимистите за развитието на страната в близко бъдеще. 63% заявяват, че е по-добре да се отиде на нови избори, отколкото да се продължава работа по досегашния начин.

Нарастват негативните оценки и за почти всички стари и нови политици. Недоверието към всеки е вече над 50%. Лидерът на ДПС Лютви Местан бележи ръст на отрицателните оценки до 74%, което го нарежда на второ място по неодобрение след Волен Сидеров.

На фона на недоверието към политиците, нарастват очакванията към пряката демокрация. 54% подкрепят инициативата на президента за свикване на референдум по изборното законодателство, 15% са против.
Според 44% от анкетираните е най-добре този референдум да се проведе заедно с евроизборите, а 17% са на мнение, че трябва да се отложи и да се насрочи след тях.

Проучването на "Алфа Рисърч" е проведено в периода 17- 22 февруари чрез пряко интервю по домовете на 1020 души.
http://dnes.dir.bg/


 


Сходни връзки

”Алфа Рисърч”: ГЕРБ има лек превес над БСП | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди