изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:38 EEST
"Афис": БСП и ГЕРБ с по-малко от процент разлика на евроизборите    
Общество "България без цензура" е най-голямата извънпарламентарна политическа сила, потвърждава изследване на социологическата агенция "Афис", разпространено днес. Проучването дава 7,7% подкрепа на партията, което я нарежда като трета политическа сила след БСП и ГЕРБ.

Ако тази седмица се провеждат избори за депутати в Европейския парламент, то битката за първото място би била между БСП - 18,9% и ГЕРБ - 18,6%, следват партия "България без цензура" (7,7%), АБВ (7,3%), ДПС (5,3%), Атака (3,8%), Реформаторски блок (3,3%), НФСБ (2,4%), сочат данните на "Афис", цитирани от БГНЕС.

28 на сто заявяват, че партиите не ги интересуват и няма да гласуват, показва проучването за обществените и политическите нагласи преди изборите за Европейски парламент. Към момента се очертава поведението на избирателите да бъде изцяло водено от вътрешнополитическите борби и практически да игнорира общоевропейската проблематика, ролята и мястото на България в ЕС и платформите на нашите партии за тези избори. За това говори фактът, че почти няма разлика между нагласите за избор на евродепутати и тези за евентуален избор на депутати за НС.

Доколко декларираната висока активност ще се реализира, зависи от събитията и реакциите на партии, медии и евентуални протести през следващите месеци. За относително слабата и изкуствено нагнетявана политизация говори голямата разлика между данните от отворения и затворения въпрос за дела на негласуващите и колебаещите се. При открит въпрос, който показва ясно оформени намерения, сумата на неотговорили, негласуващи и колебаещи се е 51%, а при закрития, който симулира висока "активност" те са само 28%.

Прави впечатление, че на фона на непрестанните скандали и медийни интерпретации партия "Атака" запазва лидерството си сред националистически ориентираните избиратели, въпреки че сред този електорален сектор се наблюдава силно фрагментиране и разпръскване на гласове. В противовес на общоприетото разбиране, че основният конкурент на "Атака" е НФСБ данните свидетелстват, че към този момент главният резервоар, който привлича напускащите "Атака", е новата формация на Николай Бареков "България без цензура". Очевидно е, че до изборите ще наблюдаваме битка за надмощие на националистическите формации, сред които "Атака" все пак запазва своето предимство.  http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

"Афис": БСП и ГЕРБ с по-малко от процент разлика на евроизборите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди