изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-09 @ 04:16 EEST
ТЕРВЕЛ ПОСРЕЩНА ГОСТИ ОТ РУМЪНИЯ    
НовиниНа 25 февруари Община Тервел и Народно читалище „Димитър Дончев – Доктора – 1893“ бяха домакини на гости от общинските администрации на град Негру Вода и Топалу от Румъния и Община Генерал Тошево. Поводът за посещението бе заключителната пресконференция за отчитане на Проект „Общи корени – международен фестивал за народни танци“, който четирите общини изпълняват в рамките на Програма „Трансгранично сътрудничество Румъния-България“ 2007-2013.

Основната дейност по проекта бе провеждането на фолклорен фестивал в Негру Вода от  21 до 23 ноември 2013г., като в него посланици и участници на Тервел бяха ДФТА „Калинка Вълчева“ с гл. худ. ръководител Нели Денева и Танцово - певческа група „Добруджанска огърлица“ с ръководител Радка Адамова – общо 120 души.  Фестивалът „Общи корени“ даде среща и на ансамбли, групи и състави от всички общини - партньори, както и от други общини от румънската и българската част на Добруджа.
Община Тервел, в  качеството си на партньор, проведе обществени поръчки и публични покани, за да възложи изработването на 72 костюма за детския фолклорен ансамбъл, оркестъра и певческата група, както и за доставка на озвучителна и осветителна техника, които след приключване на проекта ще бъдат предоставени за ползване на тервелското читалище. От края на 2013 г.във фоайето на читалището е организирана постоянна изложба от румънски носии, представящи колорита на традиционното облекло на северната ни съседка. Общината и читалището на свой ред участват в изложба на нашенски носии , организирана от румънските ни партньори. Представените в Румъния тервелски носии също бяха изработени в рамките на проекта. Общата стойност на дейностите за община Тервел възлиза на 48 000 евро.
 


Сходни връзки

ТЕРВЕЛ ПОСРЕЩНА ГОСТИ ОТ РУМЪНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди