изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 07:02 EEST
ПОНИЖЕНИЕ НА ЦЕНИТЕ НА ЗЪРНОТО    
ЗемеделиеКризата в Украйна срина зърнения пазар само за два дни. От началото на седмицата нивото на пшеницата е паднало с около 10 на сто. Докато миналата седмица цената на житото бе стабилно и се движеше за 370 лева за тон, сега пшеницата се изкупува за 350 лева.

Понижението на царевицата е по-малко – само с 10 лева за тон – от 300 лева през миналата седмица, цената сега е 290 лева. С 50 лева за тон е паднала и цената на тон слънчоглед – от 650, сега е на 600 лева. Според търговци, основната причина е задълбочаващата се криза в Украйна. Държавата е принудена да изпълни договорите си за износ, основно за Китай, нуждае се от свежи пари, затова продава масово на ниски цени, за да получи средства. Друга причина е и започващата жътва на пшеница в Аржентина и в Южна Африка.
Сривът на международния зърнен пазар срина тутакси и цените на пшеница от новата реколта. Ако през миналата седмица се сключваха сделки на цени от 170 – 180 евро, то сега цената падна на 300 лева за тон. Ако цените на зърното продължават да падат, то и стартовата цена на житото у нас ще е ниска – 300 лева за тон, прогнозират търговци, въпреки че се очертава много добра реколта за страните от Черноморския басейн.  
Количеството българска пшеница почти е изчерпано. През последните три месеца бе осъществен масиран износ на жито, основно за Египет. Някои смятат, че цената на пшеницата в началото на април може да се повиши, но това ще зависи от хлебозаводите и мелниците и техните запаси до нова реколта.  НДТ


 


Сходни връзки

ПОНИЖЕНИЕ НА ЦЕНИТЕ НА ЗЪРНОТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди