изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:33 EEST
ВЕРКА СИДЕРОВА Е ПЪРВИЯТ НОСИТЕЛ НА НАГРАДАТА "БОРИС МАШАЛОВ" /ВИДЕО/    
КултураPN 027-14Живата легенда на Добруджа Верка Сидерова е първият носител на наградата на Годишните награди „Борис Машалов" - 2014 за цялостен принос към българския фолклор, съобщи cross.bg. Специалния плакет в чест на 100-годишнината от рождението на Борис Машалов бе връчен от внучката на певеца - Боряна Георгиева, и от главния организатор на наградите - Константин Лазаров (Фирма „Менци") преди дни в Националния пресклуб БТА.



Годишните фолклорни награди се връчват за създаден продукт, професионални изяви и за цялостни постижения във фолклорното изкуство, както и за значимо нематериално фолклорно наследство. Те са оценка за качеството на българското фолклорно изпълнителското изкуство, признание за таланта на инструменталисти, певци, танцьори и др. Наградите „Борис Машалов" са ежегодни. Те ще бъдат връчвани на специално тържество с основен организатор фирма „Менци". Всяка година фирмата ще кани за съорганизатори значими имена от българското фолклорно изкуство.
Верка Сидерова е родена на 26 април 1926 г. в Добрич. Завършва гимназия в родния си град. Дарбата й е наследство от нейните майка и баба, от които научава целия си репертоар още като дете. Печели първата си награда на Преглед на общовойсковата художествена самодейност в ЦДНА през 1952 г.
Забележителната й кариера започва от Държавния ансамбъл за народни песни и танци, където е поканена лично от Филип Кутев. „Той ме откри и ме извая като певица. Казвам „извая", защото за да стъпиш на сцената и да изпееш песента си така, че да стигне до сърцата на слушателите, е нужен много труд. В ансамбъла разбрах, че народната песен е училище по българщина. С радост и огромна благодарност си спомням за всички колеги, музиканти и композитори, които бяха до мен през годините и заедно направихме стотици концерти по четирите краища на света, записахме стотици песни в радиото, телевизията и „Балкантон". Дълбок поклон пред голямата Вълкана Стоянова, от която научих толкова много!", казва Верка Сидерова за Филип Кутев и годините, прекарани в ансамбъла.
Изнася концерти в 29 страни по света с участието и на други големи певици, като Вълкана Стоянова, Янка Танева и Елена Юрукова, които нарича свои сестри. Верка Сидерова е носителка на Голямата награда „Нестинарка" за цялостна певческа кариера на Международния фолклорен фестивал в Бургас. Много от нейните изпълнения са запазени в Златния фонд на националните радио и телевизия. През 2004 г. е удостоена със званието „Почетен гражданин на град Добрич" за изключителен принос и всеотдайност в популяризиране на добруджанската народна песен в страната и по света.
Общият брой на изпетите от нея добруджански песни е повече от 200. „Народната песен ме е съпровождала през целия ми съзнателен живот. Пих до насита от чистия й извор. Пожелавам го и на вас, но всеки, който иска да пие от него, трябва да застане на колене, защото от извор се пие на колене ...", казва тя в „Моята биография", издадена по повод нейната 85-та годишнина. НДТ





 


Сходни връзки

ВЕРКА СИДЕРОВА Е ПЪРВИЯТ НОСИТЕЛ НА НАГРАДАТА "БОРИС МАШАЛОВ" /ВИДЕО/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди