изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 11:52 EET
УКРАИНСКИ БАЛЕТ ЩЕ ГОСТУВА НА ДОБРИЧКА СЦЕНА    
Интервюта

За основните прояви от културния календар на Добрич през 2014 година разговаряхме със заместник-кмета „Хуманитарни дейности“ в община град Добрич Камелия Койчева



-      Г-жо Койчева, какви фестивали предвижда за 2014 година културният календар на Добрич? Кои ще са основните събития?

-      Ще започна с традиционните фестивали, които се провеждат повече от десет години в община Добрич. И то с „Фолклор без граници“ - ХIII международен младежки конкурс, който ще се проведе от 26 до 30 юни 2014 година. Категориите по регламент са солово и народно пеене, камерни и вокални ансамбли, хорове – народни и академични, които ще се представят със съответен репертоар. Ще участват и солисти – инструменталисти, съответно по възрастови групи. Знаете, че при приемането на новите статути на някои от фестивалите в общината, решихме „Фолклор без граници“ да се провежда една година, каквато е 2014 г., като конкурс, а на следващата година да има фестивално издание. Организационно има разлика между фестивала и конкурса предвид това, че конкурсът има състезателен формат с жури и с организационен комитет, който уточнява категориите и инструментите за съответната година. Фестивалният е по-празничният и по-отвореният, а може би, и по-атрактивният за вашите съграждани, формат. Така или иначе, тази година „Фолклор без граници“ ще има своето 13-о издание, което ще се проведе в Добрич. 18-ият Международен музикален фестивал-конкурс „Надежди, таланти, майстори“ ще бъде факт от 11 до 15 септември. Неговите солисти-инструменталисти тази година ще се представят с пиано, орган, цигулка, виолончело, ще участват клавирни дуа и триа, камерни ансамбли – струнни и клавирни. Конкурсната програма е по свободен избор. Подчертавам го, защото до момента, съобразно стария статут, фестивалът протичаше минимум 10 дни и се включваха абсолютно всички инструменти. Сега вече има ограничение – пиано, орган, цигулка, виолончело т.е. струнни и клавирни инструменти. Ще се проведе също в Добрич.

-      Каква ще е съдбата на двата фестивала, на които бе поставено начало в рамките на проекти?

-      Предвиждаме фестивалът „Пъстра шевица от таланти“ да има отново издание на 1 юни тази година. Събираме финансово съдействие за организация през септември и на фестивал „Йовковите герои“, в който да се представи богатата палитра от етнокултури, традиции и, може да кажем, духовни ценности. Миналата година те имаха своите издания и бяха свързани с проекти, финансирани с европейски средства.

-      През миналата година добричлии имаха възможност да гледат и балетни постановки. Предвиждате ли и тази година да бъдат зарадвани почитателите на балетното изкуство?

-      Подготвяме гостуване на украински балет. На 25 април очакваме Вечер на класическия балет – гала спектакъл в три действия на украинския национален академичен театър за опера и балет Соловяненко. Това е изключително високо ниво и мисля, че ще има сериозна „борба“ за билети в нашия град, което се случва често през последните години. Удовлетворена съм, че успяхме, заедно с други големи градове у нас, като София, Варна, Велико Търново, Русе, и Добрич да се включи в турнето на този балет. В момента сме в контакти и с организационния комитет на балетния конкурс на името на Анастас Петров, който също трябва да има издание тази година. Преговаряме поне гала концертът да бъде в нашия град.

-      Какво се случва с Европейския поп рок конкурс „Сарандев“? Има ли и други фестивали, които тази година няма да имат издания?

-      Конкурсът „Сарандев“ е, може би, най-старият в Добрич, в сравнение с изброените дотук. Тази година издание няма да има, защото Общинският младежки център „Захари Стоянов“ е включен в проект, за който от миналата година се очаква да бъде сключен договор. Той бе сключен през януари тази година и предстои в ОМЦ да започне ремонт. Това означава, че неговият работен екип приключва младежките дейности, след което ще се обогати с новите дейности по проекта. Следващото издание на конкурса е 25-о, което за мен е нещо много ангажиращо. Бихме искали и статутът на конкурса „Сарандев“ да бъде променен и той да не бъде само конкурс, а да има и своята фестивална част. Конкурсът е свързан с издание от само три дни. Ние се борим да станат поне 4-5, за да може да има повече участия  от чужбина, тъй като пътуването на един изпълнител, често и от различни континенти, само за три дни е скъпо и финансово неоправдано. Освен това, стремежът ни е председател на журито да бъде мегазвезда. Винаги е имало международно участие в журито на конкурса, но до момента е било председателствано от българи. Отворени сме за мнения от обществеността, защото и това българска звезда в областта на поп-рока да остане председател на журито, има своите плюсове. Има и друг момент, а именно, че чуждестранно гостуване би могло да увеличи международното участие. Трябва да се балансират, да се огледат възможностите, и да се избере оптималният вариант.

-      Т.е. няма основание да се смята, че има опасност Европейският поп рок конкурс ад остане в миналото?

-      „Сарандев“ е конкурс, който е събрал в себе си толкова много добрички таланти, които са преминали през него, толкова много български таланти, които участват във всички български формати, както и на български и международни конкурси. Отделно е толкова свиден на хората, които имат отношение към поп-рок музиката, че си мисля, че един такъв фестивал не може да бъде загубен. Нищо че две години е прескочено неговото издание.

Станислава КРЪСТЕВА

 


Сходни връзки

УКРАИНСКИ БАЛЕТ ЩЕ ГОСТУВА НА ДОБРИЧКА СЦЕНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди