изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:06 EEST
УНИКАЛЕН ЗА БЪЛГАРИЯ СКЕЙТПАРК ПРАВЯТ В ПАРКА "СВЕТИ ГЕОРГИ" В ДОБРИЧ    
НовиниPN 031-14 В частта, която сега се ремонтира, се изграждат 4 езера, рок сцена, водна каскада, естествена ледена пързалка и още много атрактивни места за отдих. Ремонтът на градския парк „Свети Георги“, който се извършва по проект по оперативна програма „Регионално развитие“, трябва да приключат до края на юни.

Това стана ясно на пресконференция, на която заместник-кметът Надежда Петкова и екипът по проекта го представиха. Присъстваха представители на фирмата изпълнител и на дружеството, което извършва надзора, бе представено направеното до момента. По проекта се реконструират около 226 декара площ, където се подменят настилки, осветление, обогатяват се зелените площи и се монтират нови паркови елементи.



Ремонтът обхващат трите части на езерото и пространствата около тях. Изграждат се нови функционални зони като скейтпарк, рок сцена, водна серпентина с водопад и др. Проектът обхваща и мемориален комплекс „Хан Аспарух”, където се ремонтират настилките, водната площ, поставя се ново художествено осветление на композицията. Ще бъдат доставени и монтирани пейки, фонтани, осветителни стълбове, прожектори и други елементи на парковото обзавеждане.
По проекта се ремонтират настилки, преасфалтират се алеите в т.нар. долна част на парка и се обособяват велотрасета. Трите езера ще бъдат тематично обособени. Първото е така нареченото „Езеро на лодките“, където ще има пространства за отдих. Второто е „Езерото на птиците“, в което ще бъде създадена благоприятна среда за подслон и обитаване на водни птици с изкуствени острови и плитчини с блатна растителност. Ще бъдат изградени специални места за наблюдаване на птиците. Третото езеро ще бъде разделено на две части.



Първата част на езерото носи името „Музикално езеро”, защото е предвидено изграждането на сцена за свободна изява на младежки музикални и артистични групи. Двете части ще бъдат разделени с поширока алея, от която ще могат да се наблюдават атракциите и в двете посоки. цената ще бъде изградена на малък полуостров, който също ще бъде за сметка на площта на съществува-щото трето езеро. Сцената граничи с т.нар. „Ледено езеро“. То е проектирано като самостоятелно езеро, за да е възможно само водата от него през зимните месеци да бъде източвана до определено ниво и дъното му да бъде използвано като терен за естествена ледена пързалка. В близост до езерото ще бъде изграден скейтпарк със съоръжения с различна трудност – за напреднали и начинаещи скейтъри. Според зам.-кмета Надежда Петкова, в страната няма съоръжение от такъв мащаб. Затова се предвижда вбъдеще то да се използва и за организиране на състезания. За изграждането му общината се консултира със скейтъри и почитатели на екстремни спортове. Има идея там да се направят и 3D рисунки.



Ремонтират се 26 067 кв. м. паркови и велоалеи. На много места ще има декоративно осветление. По проекта се подменят тревните площи, засаждат се декоративни иглолистни и широколистни дървета като акценти. На подходящи места в парковите зони ще бъдат засадени рози и различни цветни видове. Отсечени са около 60 изсъхнали и опасни дървета. Сред новите видове, които ще бъдат засадени, са предимно такива с декоративен характер. Ще има червенолистна слива, магнолии, а един от островите в езерото ще бъде с лилии. За водните площи в парка – езерата, каскадата, за поливната система, ще се използва вода от два ремонтирани сондажа, съобщи главният специалист „Озеленяване“ в общината Ганка Пенева.
Стойността на проекта е 4 998 141,99 лв.


 


Сходни връзки

УНИКАЛЕН ЗА БЪЛГАРИЯ СКЕЙТПАРК ПРАВЯТ В ПАРКА "СВЕТИ ГЕОРГИ" В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди