изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:29 EEST
Park Place Energy ще търси газ край Добрич    
НовиниАмериканската компания Park Place Energy ще търси природен газ в едно от най-перспективните находища в България. На 1 април дружеството е подписало договор с Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) за проучване на блока "1-11 Вранино", близо до Добрич. Това съобщи Businessweek, като цитира съобщение на компанията. Информацията беше разпространена и от други медии, макар че засега фирмата не е включена в регистъра на разрешенията, който се поддържа от МИЕ. Справка в Търговския регистър показва, че в средата на март базираната в Невада компания е регистрирала клон в България, който се представлява от президента й Скот Ларсън.

Голям потенциал

Компанията ще проучва площ от 397.42 кв. км за срок от пет години с опция за допълнително удължаване на разрешението за още пет години, съобщи SeeNews. В случай че регистрира търговско откритие, Park Place Energy ще има право да получи концесия за срок до 35 години. В момента дружеството подготвя цялостен и годишен работни проекти, които трябва да бъдат одобрени от правителството. Предвижда се да бъдат направени пет нови сондажа.

Блокът всъщност е проучван между 60-те и 80-те години на миналия век. През 2000 г. проучванията бяха подновени, вече от частно дружество. Тогавашният титуляр на разрешението - американската CBM Energy Limited, проведе сеизмичните изследвания и направи един сондаж през 2005 г. Според специалисти в блока има потенциал за добив на над 7 млрд. куб.м метан от въглищни пластове (виж карето), което е значителен ресурс за страната.

През 2008 г. CBM Energy Limited подаде искане за регистриране на търговско откритие, което е необходимо за получаване на концесия. Фирмата обаче получи отказ от Министерството на околната среда (по това време начело с Джевдет Чакъров), като специалисти твърдят, че причините са били абсолютно формални. Това на практика блокира дейността й и тя реши да се оттегли от страната.

Съдебни битки

Впоследствие беше открита нова процедура за издаване на разрешение, която беше спечелена от Park Place Energy през 2010 г. Решението беше обжалвано от другия кандидат - "Овергаз", което блокира проекта за няколко години. През юни 2013 г. тричленен състав на ВАС отхвърли жалбата, но "Овергаз" така и не подаде нова пред петчленка в определения за това двуседмичен срок. Според неофициална информация двете дружества са се договорили и възражението е било оттеглено. Това се потвърждава и от съобщението на Park Place Energy месец по-късно, според което компанията е постигнала споразумение, с което на практика се прекратява процедурата по обжалването. Като част от договорката дружеството е закупило данни и проучвания, свързани с блока. През август Park Place Energy увеличи капитала си с 1.1 млн. долара, като според съобщението целта е да се финансира въпросното споразумение, както и да се осигури междинен оборотен капитал. Компанията очаква да започне проучвания още през тази година.
http://www.capital.bg

30 МЛРД. КУБИКА ГАЗ ЧАКАТ В ДОБРУДЖА
АКТИВИСТИ ПРОВЕРЯВАХА ЗА ДОБИВ НА ШИСТОВ ГАЗ
ГУБЕРНАТОРЪТ ПИТА МИНИСТЪР ЗА ШИСТОВ ГАЗ
ШИСТОВИЯТ ГАЗ ПРОДЪЛЖАВА ДА ТРЕВОЖИ ХОРАТА
ПРЕДИ ДЕСЕТ ГОДИНИ БЕЛИ ВРАНИ ВЪВ ВРАНИНО
ЦОНКО ЦОНЕВ ПРЕВЪРНА КАВАРНА В ПРИТЕГАТЕЛЕН ЦЕНТЪР ЗА ИНВЕСТИТОРИ

ВСИЧКО ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ 

Треска за шисти

Шисти. Думата, която иначе навява асоциации само с неприятни неща, предизвиква блясък в очите на всички енергетици. Нефтоносните шисти вече освободиха Канада от вноса на петрол, а газовите им разновидности превърнаха САЩ от най-големия потенциален пазар за втечнен природен газ само допреди две години, във възможен износител. Така че заявеното тази седмица желание на американската Chevron да проучва потенциалните находища на шистов газ в България разбираемо предизвика повече интерес, отколкото всеки друг проект, които реално би започнал да се осъществява едва след десет години. Компанията тази седмица бе представена от американският посланик Джеймс Уорлик, който заяви, че Българи имала потенциал за добив на 25-27 млрд. куб. метра природен газ от шистови геоложки формирования.
Chevron обаче далеч не са първата компания, която влиза на пазара за проучване на нефтоносните шистови залежи. Първа със заявено геоложко откритие е американската Direct Petrolium, която проучва терена в Плевенско, където са традиционните находища на петрол и газ в България. Засега компанията е в процедура за регистрация на откритието и е рано да се говори за потенциала на находището, но според запознати прогнозите са за значителни залежи. Това все още не означава, че откритието има търговски потенциал, тъй като извличането на природния газ може да се окаже икономически неизгодно.

Другият изключително перспективен блок за проучване, т.нар 1-11 Вранино в Североизточна България, близо до който се намират Тюленово и Българево, е спечелен от канадската Park Place Energy Corp. За същия блок канадците са се конкурирали с българо-руската "Овергаз". Компанията чака да мине съгласувателната междуведомствена процедура, за да получи официалното разрешение за начало на сондажите си. Конкурсът от юли миналата година за Вранино е за комплексно проучване, т.е. Park Place Energy Corp. ще търси и традиционни находища на газ и нефт, но самата тя е специализирана в областта на шистовия газ. Канадската компания има два действащи проекта в провинциите Албърта и Саскачеуан, Канада. От сайта на Park Place Energy Corp. става ясно, че тя работи и по проекти в Германия и Холандия.  

Chevron е поредният американски петролен гигант, който се опитва да използва опита си от САЩ и да навлезе на пазара на нетрадиционни източници на газ и петрол в Европа. Компанията заедно с Exxon, ConocoPhillips и френската Total вече започнаха проучвания в Полша, за която се смята, че има най-голям потенциал за добив на шистов газ. Chevron вече са получили право за проучване и в Румъния. В България, след като бъде обявен конкурсът за проучване, вероятно ще се конкурира с друга американска компания – малката Integrity Towers Inc, регистрирана в Ню Джърси, САЩ. Двете фирми кандидатстват за терени в Русенско, които до голяма степен се припокриват. След като поканата за конкурса бъде обявена в Държавен вестник и Official Journal, разбира се, могат да се появят и други кандидати.

Дори и да се открият сериозни находища, добивите могат да започнат не по-рано от десет години. Оптимистите предполагат, че постоянното подобряване на технологиите може да ускори този процес, тъй като технологичният пробив в САЩ се случи само преди няколко години. Тогава методът на хоризонтално сондиране с т.нар. хидравлично разбиване на скалните маси позволи по-широкия добив на газ от шистовите скали. Може да се предположи, че ако интересът към шистовия газ се запази, то технологиите ще се развият по-бързо.

Експерти от министерството на икономиката обаче предупреждават, че подобна треска е имало и след откриването на нефтени шисти край Велико Търново и Брезнишко през 80-те години на миналия век, но интересът бързо е замрял, след като се е оказало, че няма потенциал за тяхната разработка.

По-голяма надежда вдъхват проектите за газификация на въглища, т.е. превръщането им синтетичен газ. Технологията за безкислородно горене под земята е изключително стара, но до момента има много малко работещи проекти - "Газпром" отскоро има действаща инсталация в Украйна. Добруджа, както е известно ще от учебниците по география, лежи върху въглищен пласт с огромен потенциал, който обаче не може да бъде разработван поради сложната геологическа структура на терена. "Овергаз" има интерес от тази технология и участва в международен проект, част от дейностите на който ще бъдат осъществени у нас.  http://www.capital.bg/
 


Сходни връзки

Park Place Energy ще търси газ край Добрич | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди