изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:59 EEST
ЯПОНСКА ТЕЛЕВИЗИЯ ЩЕ СНИМА ФИЛМ ЗА ДВОРЕЦА В БАЛЧИК    
Култура

Екип на японската телевизия ще заснеме филм за травел предаване на територията на ДКИ "Културен център Двореца" в Балчик, съобщи директорът му  Жени Михайлова. Акцент на лентата, която ще бъде заснета на 17 април, ще бъдат няколко сгради от комплекса. Сред тях са личната лятна резиденция на кралица Мария „Тихото гнездо”, Нимфеумът, който е стара римска ротонда, параклисът Успение Богородично”, сребърния кладенец от 1765  г., майоликата от Флоренция, както и каменният трон.



Ще бъде заснет тур в Двореца в Балчик, който ще бъде представен на японските зрители. И една нова дестинация, за която в Япония още не са чували, обясни Жени Михайлова.

Тя съобщи, че за новия туристически сезон всички сгради в културния център са реновирани, както и галерия „Тихото гнездо”. Открити са две иконни експозиции. Реставрирани са четири от оригиналните столове на кралица Мария, които бяха намерени наскоро у жители на Балчик. Имаме потенциал да завършим един много добър, както в културно, така и в креативно развитие, сезон, каза още Жени Михайлова.

Балчик, Двореца, под магнолиятаДворецътБалчик - ДворецаЧешмата пред параклисаПод арките на любовта

Тази година предстои да завърши ремонтът на параклиса „Успение Богородично”. Първият етап е приключил, направена е консервация на сградата. Предстои да бъдат реставрирани фреските и храмът да започне да функционира във вида, в който е бил от времето на румънската кралица Мария. Той ще отвори врати още за туристическия сезон, като ще остане да се работи зад олтара.

Направени са копия на оригиналните икони от дарител на църквата. След края на ремонта копията ще бъдат изложени, а оригиналите, които са от 1721 г., ще останат в музея в Балчик. В реставрирания параклис ще бъде поставен и трон, който е бил донесен от кипърски монаси при освещаването на храма. Той също е от 1721 г.

Параклисът „Успение Богородично” в бившата лятна резиденция на кралица Мария е бил построен през 1929-1930 г. и е копие на църква от 15 век, която и до днес съществува в северната част на остров Кипър. Стенописите са дело основно на румънски художници. Кралицата пожелава след смъртта й сърцето й да бъде положено в параклиса. След смъртта й през 1938 г. сърцето й е поставено в обковано със скъпоценни камъни ковчеже и оставено в параклиса. Ден след подписването на Крайовската споготба,  ковчежето със сърцето на кралицата е изнесено от параклиса и отнесено в Румъния. Сега то се намира в Националния исторически музей на Румъния. НДТ

 


Сходни връзки

ЯПОНСКА ТЕЛЕВИЗИЯ ЩЕ СНИМА ФИЛМ ЗА ДВОРЕЦА В БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди