изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:17 EEST
Криминалисти на ОДМВР-Шумен, съвместно с колегите си от ГДНП, пресякоха канал за трафик на прекурсор за производство на наркотич    
Ред и сигурностПодробности около проведената под ръководството на прокуратурата операция, при която са иззети около 90 кг таблетки, оповести главният секретар на МВР гл.комисар Светлозар Лазаров

Операцията по противодействие на производство и разпространение на наркотични вещества е реализирана под надзора на окръжна прокуратура. Криминалистите работили по информация, че в средата на април жители от град Нови пазар са предприели пътуване до Турция и след като закупили прекурсор за производство на амфетамин във вид на таблетки, го укрили в Истанбул. На 19 април т.г. криминално проявените Е.К. /40 г./ и М.М. /40 г./ внесли стоката в България с лек автомобил „Фолксваген” с шуменска регистрация и я доставили на Е.А./39 г./ в Нови пазар. Същия ден под надзора на прокурор от окръжна прокуратура, били предприети претърсвания и изземвания от два адреса - дома на Е.А. и имот в землището на града, както и от четири автомобила. Оттам са иззети  около 90 кг таблетки с надпис „CIRRUS”- в насипно състояние и блистери.

Главен комисар Лазаров подчерта, че благодарение на доброто взаимодействие между ОДМВР-Шумен, окръжна прокуратура и Главна дирекция „Национална полиция“ е пресечен канал за трафик на прекурсор за производство на наркотични вещества. Той поясни, че веществото е било предназначено за Полша. С операцията е предотвратено и генерирането на парични средства от престъпна дейност. Той допълни, че от началото на годината до момента на територията на България са иззети над 2 тона наркотици и прекурсори.
По думите на прокурор Долапчиев по случая  е образувано досъдебно производство по описа на ОДМВР- Шумен. Към момента за престъпление по чл. 354 а от НК са повдигнати обвинения на петима мъже -  Е.А., Е.К., М.М., Р.А. /42 г./, А.Р. /22 г./ - и двамата от Добрич. С постановления на прокурор им е наложено задържане за срок до 72 часа Приведени са в сектор „Арести” при Областна служба „Изпълнения на наказанията” – Шумен. Днес в окръжния съд са внесени искания за налагане на мерки за неотклонение „задържане под стража”. Говорителят на окръжна прокуратура прокурор Куздов допълни, че благодарение на съвместната работа, в която били включени и експерти от НИКК-МВР, за кратко време - в рамките на два дни, е свършена много по обем работа. По досъдебното производство е налична и физико-химическа експертиза, с която е установено, че в иззетия продукт се съдържа веществото „псевдоефедрин”, което е прекурсор за производство на метамфетамин.

************************

Един блистер струва в Истанбул 4,5 лева, а се продава от трафикантите за 12 лева, като само от тази пратка те биха могли да изкарат няколко милиона лева. С настоящата акция е пресечена възможността за производство на наркотици в Полша, обясни главният секретар.

В хода на операцията са проверени 4 автомобила и два имота. За 72 часа са задържани пет лица от Нови пазар и Добрич.

Организатор на канала за трафик на прекусори е 40-годишният Емил Асенов, по прякор Байчото, който има присъда за пране на пари от 2011 година.

Задържани са още Елзер Мустафов и Асен Асенов от Нови пазар и Росен Ников и Мартин Мартинов от Добрич, чиито мерки за неотклонение "задържане под стража" ще се гледат този следобед от Шуменския окръжен съд.

Ако бъдат признати за виновни, петимата могат да получат до 12 години лишаване от свобода и глоба от 20 000 до 100 000 лева.

mvr.bg / http://inews.bg

 


Сходни връзки

Криминалисти на ОДМВР-Шумен, съвместно с колегите си от ГДНП, пресякоха канал за трафик на прекурсор за производство на наркотич | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди