изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:21 EEST
Панагюрското златно съкровище остава на държавата    
Ред и сигурност

Панагюрското златно съкровище остава притежание на държавата. Това е окончателното решение на Върховния административен съд (ВАС) от 22 април.  Делото бе образувано по жалба на наследници на братята, открили златото.



Пред съда те оспорват отказа на Министерството на културата през 2013 година златото да бъде вписано като частна колекция, собственост на наследниците на братята Павел, Петко и Михайл Дейкови. Жалбоподателят Павел Цветанков иска да бъде признат статут на частна колекция на Панагюрското златно съкровище и признаване на собственост на наследниците на братя Дейкови. В жалбата се претендира и възстановяване на щетите на наследниците и съпътстване на съкровището от имената на откривателите му.

Магистратите се позовават на данни от регистъра на движимите културни ценности, според които съкровището е регистрирано във фонда на Регионалния археологически музей Пловдив на 29.12.1949 г. като движима културна ценност и е със статут "национално богатство".

Според върховните съдии това изключва искане за повторно първично вписване. „Единствената материална предпоставка на правото да се иска промяна на вписването е настъпила промяна на собствеността върху регистрираната културна ценност, каквато не се твърди и не се установява", аргументира се съдът. В решението е записано още, че без да е доказано правото на собственост не съществуват предпоставките за вписване на заявителя като собственик в регистъра. Затова и отказът да се разпореди исканото вписване е правомерен.

Седемчленен състав на Върховния административен съд веднъж вече се произнесе по жалба на внучката на единия от братята, открили скъпоценните вещи.

http://www.cross.bg/

 

Панагюрското златно съкровище е подменено?

Откриха имането на древен милионер

Егати - кметът на Пловдив завзе Панагюрското съкровище. А съкровището на Божков?

Панагюрското златно съкровище напуска България

 


Сходни връзки

Панагюрското златно съкровище остава на държавата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.83 секунди