изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 06:10 EEST
ПЪРВИТЕ СИ АБИТУРИЕНТИ ЩЕ ИЗПРАТИ ДОМЪТ В КРУШАРИ    
Образование

За първи път деца, настанени в Дома за деца и младежи с умствена изостаналост "Свети Николай Чудотворец" в село Крушари, ще изпрати абитуриенти. Милена и Елица тази година завършват средното си образование в средното общообразователно училище „Христо Смирненски“ в общинския център. Те се обучават там още от предучилищна група, обясни Димитрина Желева - директор на дирекция "Регионално развитие и хуманитарни дейности" в общината.



Момичетата имат лека умствена изостаналост, но се представят много добре в училище, а Милена проявява талант в рисуването.

За да имат момичетата истински абитуриентки бал, бе организирана благотворителна кампания. Деца, с които работи Местната комисия за противообществени прояви на малолетни и непълнолетни, както и представители на общинска администрация, специализираните институции, пенсионерски клубове, много жители на общината, изработиха мартеници. Те бяха предложени на благотворителен базар, като събраните средства в размер на 420 лева, са използвани, за да се покрият разходите на Милена и Елица за бала, който ще е на 25 май. Те са си купили тоалети и нужните аксесоари, платили са куверти. Те са скромни деца и паричките им стигнаха за всичко - платени са и албумите, сподели Димитрина Желева.

Допълнителна сума – малко под 200 лева, е събрана на проведен втори благотворителен базар – в навечерието на Великденските празници. Парите са внесени по сметката за посрещане на непредвидени разходи около бала.

Вече е определено от Държавната агенция за закрила на детето къде ще бъдат преместени двете момичета в рамките на деинституционализацията на децата от домовете у нас. Елица трябва да живее в защитено жилище в Добрич, а Милена – в Шумен. Желева обаче сподели притесненията си относно местенето на Милена, тъй като момичето много се е сближило с две от жените, които работят в дома, които са я посрещнали още при настаняването й там на тригодишна възраст. НДТ

 


Сходни връзки

ПЪРВИТЕ СИ АБИТУРИЕНТИ ЩЕ ИЗПРАТИ ДОМЪТ В КРУШАРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди