изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:30 EEST
МОМЧИЛ ПЕТКОВ ЗАПИСА 24 ПОБЕДИ В ШАХМАТЕН СЕАНС    
Спорт

В понеделник, на 28 април, в Добрич се проведе сеанс на едновременна игра по шахмат. Сеансът изнесе второкласникът от ОУ "Христо Ботев" Момчил Златков Петков. Той е държавен шампион по класически шахмат до 8 години за миналата 2013 година. Проявата бе организирана със съдействието на педагогическия съветник  на училището Валя Хаджиева. Целта бе да се направи по точен избор  на учениците от първи и втори клас, които желаят да  представят училището на предстоящите открити първенства на България за ученици от 1, 2, 3 и 4 клас на 8 и 9 май във Висше училище Международен колеж в Добрич.



 

До момента заявки за участие в тази проява има от над 200 момчета и момичета от България и Румъния.

   Шахматният маратон в училищната игротека продължи близо два часа и половина. Оспорваните битки по черно-белите квадрати завършиха с нов рекорд на най–малкия шампион на България - 24 победи без да загуби или завърши наравно в нито една партия. Нещо повече - след сеанса се оказа, че дори е запомнил фрагменти от повечето партии и може да коментира с подробности играта на своите съученици. Участниците в сеанса се бяха записали сами доброволно и затова тези от тях, които не можаха да се срещнат с шампиона, изразиха искрено съжаление. Заради тях Момчил се стремеше да даде максимума от себе се – без да прави никакви компромиси. Съжаляваше, че не можа да се срещне с учениците от 3 и 4 клас поради недостатъчния брой на шахматните маси за игра. Събитието бе част от подготовката на мъничкия добруджанец за  предстоящите негови участия през май за Купата на България във Велико Търново и Държавния шампионат по класически шахмат за момчета до 10 години в  Слънчев бряг.

Световният рекорд в Книгата на Гинес за шахматен сеанс,  изнесен  пред 360 участници при резултат 280 победи, 74 ремита и 6 загуби, принадлежи на българския гросмайстор Кирил Георгиев. Сигурен съм, че в идните години Момчил е в състояние  да  покори  и този рекорд, ако продължава със същата страст и себераздаване да се занимава с древната игра.

 

М. с. Тодор Спиров Тодоров, председател на ЦСО ШК Енергия 21

 

 


Сходни връзки

МОМЧИЛ ПЕТКОВ ЗАПИСА 24 ПОБЕДИ В ШАХМАТЕН СЕАНС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди