изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:26 EEST
Дунав погълна рибарското селище край Русе    
Новини Прииждащият Дунав започна да нанася щети и на наша територия. Реката заля района под хижа „Приста”, където се намира рибарското селище в Русе. Все още няма опасност за населението, но от Гражданска защита и Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав зорко следят ситуацията.

Нивото на водите спада край Ново село и Видин, но покачването в участъка от Свищов до Силистра продължава. Само за два дни нивото на реката край Русе се е повишило с около метър и продължава да се повишава.

В понеделник нивото бе 690 см. Прогнозите на Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав са мрачни. Според специалистите покачването на водите ще продължи и ще достигне пика си в сряда, четвъртък и петък заради голямата вълна, идваща от сръбската река Сава. Очакванията са до няколко дни нивото на реката да надхвърли 8 метра, но опасност за Русе няма поради високата кейова стена.

"В момента през наша територия преминават около 12 300 куб. метра вода в секунда. Очакванията са до четвъртък и петък през българския участък да преминават около 14 500 куб. метра в секунда, което означава че нивото на Дунав ще бъде с метър по-високо от сегашното", обясни директорът на агенцията Георги Георгиев.

Експертите се надяват, че все пак критичните нива няма да бъдат достигнати. За да се поеме плавно високата вълна, шлюзовете "Железни врата 1 и 2" изпускат по-голямо количество вода и са намалили нивото с около 5 метра. Засега опасност за населените места у нас няма, тъй като българският бряг е по-висок, уверяват специалистите.

Стената на кея в Русе обаче е нестабилна в района на Конския плаж, тъй като миналата година високите води на Дунав отнесоха част от камъните.

"За съжаление ни трябват доста пари да бъде възстановена. Ще търсим начин и помощ от държавата това нещо да се случи и да се запази както нейната защитна функция, така и архитектурният й вид, тъй като тя е строена преди повече от 100 години", обясни началникът на общинската комисия „Обществен ред и сигурност” в Русе Спасимир Димитров.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев замина на посещение във Видин, за да се запознае със ситуацията.

"Създадена е добра организация, следи се внимателно нивото на река Дунав, има добра комуникация с колегите от Областната дирекция на МВР, ще имаме и предварителна информация ако започне повишаване на нивото на реката", заяви той.

Земеделците също пострадаха от придошлата река. 15 000 декара земеделски земи в землищата на селата Ряхово, Бръшлен и Нова черна бяха залети от водите на Дунав. Причината за бедствието е неработещата отводнителна помпена станция на дружеството „Напоителни системи”. Оттам обясниха, че помпена станция 2 в Нова черна не работи заради аварирал далекопровод на Енерго про.

От „Напоителни системи” заявиха, че нееднократно са настоявали енергоразпределителното дружество да изгради още един далекопровод от страна на Нова Черна, но то е отхвърлило искането им.

Градушка смаза овошките в Сливополско

Овощните градини в русенската община Сливо поле са напълно унищожени от градушката, която падна преди няколко дни в района. Сериозно са пострадали и насажденията от царевица и слънчоглед.

Производителите се оплакаха, че са нанесени щети за стотици хиляди левове. Те ще разчитат на евентуална помощ от държавата, тъй като почти никой от тях не е застраховал продукцията си.

Сливо поле е вторият регион в страната по отглеждане на праскови, но след градушката няма изгледи за реколта. Засегнати са над 500-600 дка само в селата Стамболово и Кошарна, където са най-големите поражения.

През тази година средствата, с които могат да бъдат подпомогнати земеделските производители заради бедствието, са малко под 10 млн. лв. Те обаче ще бъдат изплатени на одобрените едва догодина.

Плаващи мини от Босна могат да дойдат у нас

Мини плават под водата в Босна, която също бе залята от потоп, и някои от тях могат да достигнат България. В бившата югорепублика все още има 120 000 мини, останали от войната след разцепването на Югославия.

Има реална опасност придошлите води на Дунав и Сава да пренесат някои от мините в Хърватия, Сърбия и дори у нас. Експертите се опасяват, че мини могат да попаднат в турбините на хидроцентралите и да предизвикат сериозни щети.

В съседна Сърбия 25 070 души бяха евакуирани след катастрофалните наводнения. 7800 от тях са от най-тежко пострадалия град Обреновац, който буквално изчезна от лицето на земята, погълнат от потопа.

В момента най-тежко е положението в Крупни, Сремска Рача и Ямена. Бързо покачващото се ниво на водата в река Сава заплашва работата на най-голямата водноелектроцентрала в западната ни съседка „Никола Тесла”, която произвежда електричество за по-голямата част от страната.

Дъждът над столицата Белград спря, но властите се опасяват, че в Сава ще нахлуе нова вълна от Босна и Херцеговина. Едно от най-силните наводнения на Балканите вече отне живота най-малко на 44 души и принуди десетки хиляди да напуснат домовете си.  http://novinar.bg/

 


Сходни връзки

Дунав погълна рибарското селище край Русе | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди