изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:34 EEST
Изтекоха подробности за сделката на века между Русия и Китай    
КитайЦената на руски газ за Украйна в рамките на подписания днес договор между "Газпром" и китайската компания CNPC се образува по аналогия с газта за Европа, заяви президентът Владимир Путин. "Цената е обвързана с пазарната цена на суров петрол и петролни продукти. Формулата е същата, както за европейските потребители", обясни Путин.

Той определи сделката като най-голямата в историята на Съветския съюз и Русия. Общите инвестиции в разработването на газови находища и строителството на газопровода в Китай от Руската федерация ще бъдат в размер на 55 милиарда долара. От китайска страна разходите ще бъдат приблизително 20 милиарда долара.

Общата цена на договора, подписан днес, е 400 милиарда долара за 30 години, като включва доставка на 38 млрд. куб. м газ годишно. На базата на тези данни, въпреки търговската тайна, се продполага, че "Газпром" ще получава около 350 долара за 1000 кубометра газ.

"Такъв договор нямаме с нито една компания. Всички принципни въпроси са решени", подчерта ръководителят на "Газпром" Алексей Милер. В договора с китайската CNPC по източния маршрут се съдържа и условието "взимай или плащаш" (take or pay), заради което "Газпром" често е упрекван в неотстъпчивост.

След подписването на споразумението акциите на "Газпром" скочиха с близо 2%. Алексей Милер заяви, че двете страни са договорили и предоставяне на преференциални режими що се отнася до данъците за добиване на полезни изкопаеми.

Първите доставки на газ за Китай от Русия по източния маршрут могат да започнат след между 4 и 6 години, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на думите на руския енергиен министър Александър Новак. Новак е казал още, че двете страни ще предоставят данъчни преференции за реализацията на постигнатите споразумения.

Обемът на руските инвестиции в проекта се очаква да бъде около 55 милиарда долара, каза от своя страна ръководителят на „Газпром” Алексей Милер. Средствата ще бъдат използвани за обновяване на транспортната мрежа и за построяването на компресорни станции.

Милер също така посочи, че след като е подписан договорът за източния маршрут (Якутия – Хабаровск – Владивосток с отбивки към Китай при Благовещенск и Далнореченск) ще започнат преговори за доставки по западен маршрут, който трябва да стигне до китайската граница между Казахстан и Монголия.

Китай е най-големият търговски партньор на Русия, като през 2013 г. търговията между двете страни е била на стойност 90 милиарда долара. Планира се през следващите десет години обемът ѝ да достигне до 200 милиарда долара годишно.

Договорът за доставка на природен газ, който днес Русия подписа с Китай, лишава Европа от инструментите за оказване на политически натиск. Това е мнението на заместник-ректора на Дипломатическата академия на руското външно министерство Александър Лукин, цитиран от РИА Новости.

Според Лукин и преди украинската криза Русия се е нуждаела от диверсификация на пазарите, така че да не зависи от една страна, какъвто се явява Европейският съюз. „Това е много важно в настоящата ситуация, тъй като заради украинската криза Европа започна да ни заплашва, че ще намали газовия си внос и ще намали енергийната си зависимост”, обясни Лукин.
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Изтекоха подробности за сделката на века между Русия и Китай | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.32 секунди