изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:10 EEST
Европа я очаква широка коалиция    
Европейски съюзВъпреки възхода на антиевропейските партии, политическият баланс остава до голяма степен непроменен в Европейския парламент след изборите в неделя, като лявоцентристките и дясноцентристките партии са на път да сключат широка коалиция.

Дясноцентристката Европейска народна партия печели 212 места в Европейския парламент, следвана от Прогресивния алианс на социалистите и демократите с 186 места (от 751).
На последните европейски избори ЕНП спечели 265 места, а ПАСД 184. Тогава парламентът беше малко по-голям, наброявайки 766 места.
Това е четвъртата последователна победа за ЕНП след изборите през 1999 г. и поредно разочарование за социалистите, които не успяха да запазят баланса на силата в Европарламента, въпреки общественото недоволство от икономическите мерки.
Групата на либералите центристи получи 70 места, зелените партии 55 и дясната група на Консерваторите и реформистите 44. крайнолевите получиха 43 места, а крайнодесните от групата Европа на свободата и демокрацията 36 места.
Големият въпрос остава за 38-те необвързани евродепутати и 67-те „други” евродепутати, които засега не принадлежат към никоя политическа група. Повечето от тях са част от популистки и екстремистки партии, враждебни към европейската интеграция.
Европейската зелена партия изглежда спечели 55 места, с 11 повече от 2009 г. и това е най-добрият резултат за зелените в европейски избори изобщо, а в същото време много от новите и малки партии може да се сключат в група на левите.
Крайнодясните датски евроскептици от Народната партия спечелиха 26.7% от вота и станаха най-голямата датска партия в Европейския парламент с четири места. Така партията удвоя броя на местата си, получени при изборите през 2009 г.
Италианският премиер Матео Рензи е на път да отбележи сериозна изборна победа, след като според прогнозните данни неговата Демократична партия има голяма преднина пред движението „Пет звезди” на Бепе Грило.
Основната опозиция в Португалия, социалистите спечелиха изборите за Европейски парламент в страната. А в Испания социалистите останаха втори, но и левите, и десните изгубиха позиции в сравнение с 2009 г.
За успокоение на европейските либерали, Делян Пеевски, предизвикал спорове кандидат от свързаното с АЛДЕ българско Движение за права и свободи, обяви в нощта на изборите, че макар да е избран ще отстъпи мястото си.
За първи път в политическата история на Гърция, лява партия спечели първото място на европейски избори, побеждавайки дясноцентристката Нова демокрация, и така поставяйки под въпрос политическата й легитимност.
В резултат на гласуването в неделя 12 германски партии може да се настанят в Европейския парламент. в сравнение с предишните европейски избори през 2009 г., избирателната активност в Германия се е увеличила с над 4%.

Превод и редакция: Васил Гьошев
http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

Европа я очаква широка коалиция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди