изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:44 EEST
2 МЛРД. ЕВРО Е СТОКООБМЕНЪТ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И ТУРЦИЯ    
Новини В рамките на визитата си в Добрич посланикът на Република Турция Н.Пр. Сюлейман Гьокче се срещна с областния управител Недко Марчев и неговия заместник Исмет Абил, съобщиха от пресцентъра на администрацията. Оттам допълват, че за шест месеца от встъпването си в длъжност като посланик на Република Турция в София, дипломатът е посетил вече 14 области и се е срещнал с 16 от 17-те български министри.

Това е заявил  във встъпителните си думи високият гост, който поставил акцент в експозето си на усилията Посолството да бъде активно и да работи за надграждане и заздравяване на двустранните отношения, приятелството и сътрудничеството между двете страни.
В хода на разговора, областният управител Недко Марчев проявил интерес към новата авиолиния Истанбул - Варна, която ще бъде открита на летище Варна. Дипломатът пояснил, че това ще бъде 254-та дестинация за Турските авиолинии и тя категорично ще допринесе за положителна промяна в цялостния облик на района. Ще стимулира развитието на отношенията между България и Турция в много области като туризма, търговската и културната сфера. Дипломатът заявил своята ангажираност да работи и да оказва подкрепа за положителното развитие на икономиката в целия Североизточен район в България, който е много важен и приоритетен за Турция. Към момента вложените инвестиции са в размер на 1,2 милиарда евро, е допълнил той. Н. Пр. Гьокче е дал още конкретни примери, като цитирал, че стокообменът между България и Турция е 2 млрд. евро, а между Турция и Румъния - 5 милиарда. За сравнение е посочил, че активните турски фирми в България са 1400, а в Румъния - над 7000.
В края на срещата, двете страни се обединили в желанието си да работят в посока на един позитивен дневен ред във взаимоотношенията, за активно партньорство в името на взаимния интерес и очакванията на двата съседни народа. НДТ


 


Сходни връзки

2 МЛРД. ЕВРО Е СТОКООБМЕНЪТ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И ТУРЦИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.72 секунди