изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:09 EEST
РЕТРОСПЕКТИВНА ИЗЛОЖБА „45 ГОДИНИ АЛБЕНА“ ВЪРНА ДОБРИЧЛИИ В СПОМЕНИТЕ    
Туризъм

Много вълнуващо бе откриването на ретроспективната изложба „45 години Албена”, която бе открита на площад „Свобода“ в Добрич. Дойдоха много хора, свързали живота и работата си с курорта. Хора, които от десетилетия не са се виждали, но общите спомени събраха в петък. В очите на мнозина се виждаха сълзи, предизвикани от хубавите спомени, свързани с Перлата на българското Черноморие.



През годините почти всички работещи в Албена са били от Добрич. Това е базовият град за курорта Албена и бяхме длъжни да направим тази изложба и тук, за да може да бъде видяна максимално от жителите на града, от хората, които са били по времето на изграждането, на цялата 45-годишна история на Албена, сподели пред журналисти изпълнителният директор на „Албена“ АД Красимир Станев. Много хора, които са свързали живота си с Албена, се спираха при него, за да споделят спомени. Той сподели, че изложбата го е срещнала с хора, които не е виждал от 5-10-15 години. „Може би, има и някои, които не бих могъл да позная. През Албена минаха изключителни специалисти – мъже, жени, които отдадоха целия си живот за курорта. Бих казал, че им се радвам, като ги видя. Историята не трябва да се задрасква“, сподели К. Станев. И добави, че „Албена е съдба за хиляди, а може би, и за десетки хиляди. Всеки един от тях намира своята частица от живота си в Албена. Много спомени. Никой не е казал нищо лошо, очевидно лошите работи се забравят и остават само хубавите. Така трябва да вървим напред“.

Неговият първи спомен от курорта е от 1970 година, когато за първи път стъпил в Албена, като студент във ВИНС-Варна. Тогава се строял хотел „Добруджа“. През 1975 г. започнал да работя в Албена. „Оттогава всяка изминала година курортът се развиваше. Животът върви напред. Хубаво е това, че връзката между Албена и Добрич се оказа наистина много здрава, независимо от личностни настроения, независимо от политически пристрастия. Това, което абсолютно непоколебимо се оказа, е, че Албена е част от съдбата на гражданите на Добрич, част от съдбата на град Добрич и би било много хубаво да остане така завинаги“, сподели изпълнителният директор на Албена.

На въпрос каква вижда визията на курорта за следващите 45 години, той обясни, че не би се ангажирал за толкова дълъг период, но ръководството на курорта има визия за следващите 5-10 години, как Албена да се превърне в курорт на 21 век. Това, според него, е свързано с много инвестиции, с отношението  на държавата към курорта. „Албена би трябвало да остане място за ваканция, за удоволствие, за възстановяване на здравето, за среща с непознати хора, място, където се срещат много дестинации, с много зеленина, много пространство между бетоните, плажът да остане такъв, какъвто е. Може би, трябва да се построи хубав, дълъг кей, както и още 2-3 нови хотела, много спортни съоръжения. Искаме да направим малък голф в курорта. В района на Албена около селата Рогачево, Кранево и Осеново курортът разполага с територия, която има всички условия да бъде превърната в прекрасен тематичен парк за целогодишно развлечение“, обясни Красимир Станев. Той допълни, че догодина ще отвори врати много модерно ваканционно селище на Бялата лагуна между Балчик и Каварна, което ще е на брега на морето. То ще е предназначено за скандинавски гости. Предстои реконструкция и модернизация в Приморско, където потенциалът също е много голям. Но, това, което е основно, курортен комплекс Албена, трябва да е черешката на тортата, подчерта Красимир Станев.

Той сподели, че на фона на конкуренцията най-трудното е да се удържи на принципите, с които досега се е работило в „Албена“. „Нашата фирма доказано до момента е абсолютно коректен и точен платец на данъци, социални осигуровки, всякакви мита и такси – общински и държавни. Трудно е когато се конкурираш с партньори, които не спазват тези правила. Тогава наистина икономическата борба става неравнопоставена и много трудна. Но, ние няма да изневерим на себе си и ще продължим в тази насока. Защото, това е начин да се прави бизнес за много, много години. Фирмата, която е създадена преди 45 години, аз лично виждам в нея за много, много години история напред в бъдещето. Каквото и да стане, който и да я управлява, ние залагаме тези правила, които ще действат и в следващите десетки години напред. Нашето желание е след нас младите момчета и момичета, които идват и са способни и добри, да поемат и да направят още по-големи чудеса с курорта, с бизнеса. Абсолютно вярвам в тях, че следващата генерация на ръководството на Албена ще бъде доста по-добра от тази, която, да кажем, аз олицетворявам“, заяви още изпълнителният директор на курорта. Той добави, че празникът на 24 август по случай 45 години Албена ще започне на поляната пред административната сграда и ще продължи на плажа. Ще има вечеря със знакови работници и служители.

Красимир Станев откри изложбата, като подчерта, че Албена и Добрич, сърцето на Добруджа са неразривно свързани.  Албена е съдбата на Добрич и трябва да бъде близкото и по-далечно бъдеще на нашия град, каза още той. „Ние сме една група директори, които доведохме Албена дотук, благодарение на това, което вие сте построили – работници, строители, ръководители, икономисти. Целта ни е да осигурим екипа, който ще продължи занапред. Защото Албена е съдбата на много хора от Добрич и трябва да бъде близкото и по-далечно бъдеще на този град. Нещата трябва да вървят към още по-хубаво, приятно и интересно място, където не само да се почива добре, но и да се работи още по-добре, още по-спокойно, още по-приятно. В следващите години окончателно да се знае, че перлата на българския туризъм е всъщност перла на град Добрич и на жителите на град Добрич“, каза видимо развълнуван изпълнителният директор на „Албена“ АД.

 Присъстващите бяха приветствани от кмета на Добрич Детелина Николова и от зам.областния управител Исмет Абил, който отправи поздрав от името на областния управител Недко Марчев.

Изложбата показва ретроспекция на историята на курорта, като се започне от първата копка през 1969 г, през построяването на всички хотели, до наши дни, когато Албена е модерен и иновативен курортен комплекс. За изготвянето на изложбата са използвани над 170 архивни и съвременни снимки, както и изпращани пощенски картички от 1969-а, до 1980 година. От изграждането си, в продължение на 45 години, Албена е успяла да съхрани спокойствието, уюта и красотата си и в същото време да предлага най-модерните услуги и обслужване.

Всички приеха ливналия се дъжд като добър знак за бъдещето на Албена. Изложбата ще бъде експонирана пред бившия магазин „Валентина“ до края на месец юни.  НДТ

 


Сходни връзки

РЕТРОСПЕКТИВНА ИЗЛОЖБА „45 ГОДИНИ АЛБЕНА“ ВЪРНА ДОБРИЧЛИИ В СПОМЕНИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди