изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:23 EEST
ПРОЕКТ „ПРАВОСЪДИЕ ОТБЛИЗО” Е НОВИЯТ ОБЩЕСТВЕН АНГАЖИМЕНТ НА СЪДИИТЕ ОТ РАЙОНА НА АПЕЛАТИВЕН СЪД ВАРНА    
Ред и сигурностПроект „Правосъдие отблизо”, иницииран от председателя на Апелативен съд Варна Ванухи Аракелян ще задълбочи  взаимодействието между съдилищата от Апелативния район със средните общообразователни и специализирани училища, съобщиха от пресцентъра на съда, чийто район покрива и Добличка област.

Проектът ще позволи на повече млади хора да познават отблизо както работата на съда, така и да получават компетентна и навременна информация за приложението на законите в Република България.
Реализирането на този проект е продължение на многогодишната традиция във варненските съдилища за провеждане на различни форми на Открит ден в съда с участието на млади хора – ученици и студенти. Тревожната тенденция на растяща младежка престъпност, на насилие и агресия в училище, както и изключително сериозния ръст на наркопрестъпления и злоупотреба с наркотични вещества в ранна възраст, провокира личната отговорност и активността на съдиите от района на Апелативен съд Варна.
Проект „Правосъдие отблизо”, предвижда провеждането на специфична форма на Открит ден в съда. Тя е свързана с възможността ученици от ІХ-ХІІ класове на средните училища да присъстват в съдебни заседания на реални съдебни процеси по първоинстанционни наказателни дела от общ характер, свързани с притежание, производство, разпространение и употреба на наркотични и упойващи вещества. Предметът на делата, които учениците могат да наблюдават непосредствено би могъл да се разшири, включително и с престъпления, свързани с насилие в обществото, посегателства, или с престъпни деяния, които засягат обществени ценности.
При провеждане на този специфичен модел на Открит ден в съда, младите хора следва предварително да се запознаят с данни и факти по наблюдаваните от тях дела. Участниците в тези форми задължително и преди посещението в съда ще получават информация за правилата за поведение в съдебната зала и специфичния режим на пребиваване в институцията. След приключване на делото, което учениците са наблюдавали в съдебната зала, при възможност младите хора могат да коментират казуса със съдията докладчик. В рамките на този разговор могат да получат и отговори на въпросите, които са възникнали в процеса на наблюдението на съдебния казус.
Създадена е организация и през месец юни 2014 г. в Окръжен съд Варна две групи ученици ще наблюдават реални наказателни дела, свързани с разпространението и продажбата на наркотици.
Проектът се популяризира и сред другите съдилища от апелативния регион. Участието на съдиите в тези специфични образователни форми за работа с млади хора в съда е доброволно, не се заплаща допълнително и се провежда по нарочно разработена методика. НДТ


 


Сходни връзки

ПРОЕКТ „ПРАВОСЪДИЕ ОТБЛИЗО” Е НОВИЯТ ОБЩЕСТВЕН АНГАЖИМЕНТ НА СЪДИИТЕ ОТ РАЙОНА НА АПЕЛАТИВЕН СЪД ВАРНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.47 секунди